Na konferenci želijo premagati AIDS do leta 2030

Foto: STA

Osrednja tema več tisoč udeležencev konference o aidsu v Južno Afriškem mestu Durban je poiskati načine, kako do leta 2030 dokončno premagati to smrtonosno virusno bolezen.

Generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Moon je včeraj pozval k hitremu in odločnemu ukrepanju. Unicef pa je opozoril, da je, ko gre za zaščito otrok in mladih, potrebnega še veliko dela.

Ban je ob njenem odprtju poudaril, da več kot polovica od 37 milijonov ljudi, ki so okuženi s hivom, še vedno nima dostopa do zdravil, ki rešujejo življenja. Po podatkih ZN ima trenutno le okoli 17 milijonov ljudi dostop do zdravil, ki preprečujejo, da bi se virus razvil v aids.

Trenutno se vsako leto z virusom hiv še vedno okuži okoli 2,1 milijona ljudi. Vsako leto jih zaradi bolezni umre okoli 1,1 milijona, predvsem v Afriki.

Unicef o virusu HIV
Izvršni direktor Unicefa Anthony Lake pa je na konferenci opozoril, da je kljub velikemu napredku v boju s pandemijo hiva in aidsa na globalni ravni potrebnega še veliko dela na področju zaščite otrok in mladih pred okužbo, boleznijo in smrtjo, so sporočili z Unicefa Slovenije.

Lake je izpostavil, da je aids še vedno vzrok številka dve za smrtnost mladih, starih od 10 do 19 let po vsem svetu – in številka ena v Afriki.

Foto: STA

Foto: STA

Število smrti med najstniki se je podvojilo
Število smrti, povezanih z aidsom, se je med najstniki, starimi od 15 do 19 let, od leta 2000 več kot podvojilo. Na globalni ravni je bilo v letu 2015 med mladimi v tej starostni skupini vsako uro v povprečju 29 novih okužb.

Unicef je zaskrbljen, da bodo projekcije naraščanja števila okužb v tej populaciji pomenile naraščanje števila okužb na globalni ravni.

Najbolj ranljiva so dekleta
Med posebej ranljivimi so dekleta, ki prestavljajo 65 odstotkov novih okuženih med najstniki na svetovni ravni. V podsaharski Afriki, v kateri živi okoli 70 odstotkov posameznikov na svetu, ki so okuženi s hivom, so dekleta v letu 2015 predstavljala tri od štirih adolescentov, ki so na novo okuženi z virusom.

Strah pred testiranjem
Strah pred testiranjem mnoge mlade pušča v negotovosti. Anketa prek Unicefovega orodja za poročanje, ki temelji na mobilnih tehnologijah, je pokazala, da 68 odstotkov od 52.000 mladih, ki so bili anketirani v 16 državah, ne želi biti testiranih, saj se bojijo pozitivnega rezultata in stigmatizacije v družbi.

Na drugi strani pa se je število novih okužb med otroki zaradi prenosa okužbe z matere na otroka med rojstvom ali dojenjem od leta 2000 močno zmanjšalo – za kar 70 odstotkov. Unicef kljub temu opozarja, da je potrebno okrepiti prizadevanja za izkoreninjenje prenosa okužbe z matere na otroka.

Konference o aidsu se bo po napovedih udeležilo skupaj 18.000 raziskovalcev, aktivistov in predstavnikov vlad iz 180 držav, med njimi tudi številni ugledneži, kot so ustanovitelj Microsofta Bill Gates, britanski princ Harry, glasbenik Elton John in južnoafriška filmska zvezdnica Charlize Theron.

Mednarodna skupnost želi do leta 2030 dokončno končati epidemijo hiva oz. aidsa, kako to doseči, pa je osrednja tema že 21. konference o aidsu, ki bo v Durbanu potekala do petka.

I.K.,STA

 

 

 • Jojo

  Ja seveda bodo ahaha. Njihovim sefom to ni v interesu.

 • Mihilus

  Bolj zanimivo bi bilo slišati kaj mislijo narediti glede neodgovorne reprodukcije ne-Evropejcev. Nigerija je v zadnjih 50 letih šla iz 20 na 190 miljonov prebivalcev. Projekcija združenih narodov je, da bo do konca stoletja ta številka kljub upočasnitvi prišla na 1 miljardo. Kaj bomo kar vse v Evropo uvozili?

 • koza

  bodo ga premagali ja, samo še rabijo kaj za zraven … ://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/07/18/bill-gates-kaze-da-ce-do-2050-u-africi-ce-zivjeti-40-posto-ukupnog-broja-djece-u-svijetu-i-to-ga-jako-brine/

 • valentin

  Boste umrli zaradi naboja iz pištole ali odmerka cepljenja? V ZDA, kje pa drugje, se bije bitka o prepovedi zasebnega lastništva orožja, kajti ogrožena je elita. Kakšnih 30.000 je tam letno mrtvih zaradi posledic orožja, od tega večinoma spodbujeno z rasnim sovraštvom, ki ga financira Soroš. Nikjer pa nobene pobude za ukinitev obveznega nasilnega cepljenja, celo obratno, želijo ga vpeljati kot orožje za več mrtvih. Zdaj je letna cena tega orožja kakšnih 1400 mrtvih, je pa premajhna.
  Po svetu je ta številka mnogo večja, na obeh področjih, je pa razmerje nižje med mrtvimi zaradi strelov in nasilnega cepljenja. Predvsem otroci so na ostalih kontinentih zelo izpostavljeni temu zločinu, tudi zato, ker recimo v Afriki nataliteta ostaja na zgodovinski ravni, medtem, ko zahod s prehodom na LGBT rodnost izjemno zmanjšuje. Zato so ciljna družba za uboje s cepljenjem na Zahodu starejši, saj je otrok že premalo, za Afriške otroke pa skrbi Bill Gates.O mrtvih zaradi napadov po Zahodu pišejo vsi mediji dneve in noči, zaradi mrtvih izven Zahoda objavijo le sem in tja kakšno vest. Zaradi mrtvih po cepljenju pa niti na Zahodu mediji skoraj ne poročajo. Sta pa obe veji le del Vojaškega nasilnega sistema v državah, kjer voljo ljudstva spoštujejo kot Cerarji pri nas. Cilj – s prepovedjo nošenja orožja dobijo vojske večjo moč, ker so ljudje nemočni, z obveznim cepljenjem pa postanejo odvisni, nemočni in nenevarni diktaturam. Če imaš orožje pride vojska pote, če nočeš na cepljenje pride pote do zob oborožena policija. Kakšna razlika? V diktaturah v kakršno je danes že zabredel svet so razlike le v odtenkih – umreš zaradi strela ali ti kemija uniči telo, rezultat pa je isti, celo od cepiv je smrt krutejša! /virDailySheeple/

  • Franc Šink

   Nož je boljši .Sicer pa ne vem, kaj hočeš s s tem sploh povedati?

 • Franc Šink

  Ah ja, najboljše je biti hetero , ali pa lezbejka.Pedri razširjajo to bolezen.