fbpx

Na konferenci želijo premagati AIDS do leta 2030

Foto: STA

Osrednja tema več tisoč udeležencev konference o aidsu v Južno Afriškem mestu Durban je poiskati načine, kako do leta 2030 dokončno premagati to smrtonosno virusno bolezen.

Generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Moon je včeraj pozval k hitremu in odločnemu ukrepanju. Unicef pa je opozoril, da je, ko gre za zaščito otrok in mladih, potrebnega še veliko dela.

Ban je ob njenem odprtju poudaril, da več kot polovica od 37 milijonov ljudi, ki so okuženi s hivom, še vedno nima dostopa do zdravil, ki rešujejo življenja. Po podatkih ZN ima trenutno le okoli 17 milijonov ljudi dostop do zdravil, ki preprečujejo, da bi se virus razvil v aids.

Trenutno se vsako leto z virusom hiv še vedno okuži okoli 2,1 milijona ljudi. Vsako leto jih zaradi bolezni umre okoli 1,1 milijona, predvsem v Afriki.

Unicef o virusu HIV
Izvršni direktor Unicefa Anthony Lake pa je na konferenci opozoril, da je kljub velikemu napredku v boju s pandemijo hiva in aidsa na globalni ravni potrebnega še veliko dela na področju zaščite otrok in mladih pred okužbo, boleznijo in smrtjo, so sporočili z Unicefa Slovenije.

Lake je izpostavil, da je aids še vedno vzrok številka dve za smrtnost mladih, starih od 10 do 19 let po vsem svetu – in številka ena v Afriki.

Foto: STA

Foto: STA

Število smrti med najstniki se je podvojilo
Število smrti, povezanih z aidsom, se je med najstniki, starimi od 15 do 19 let, od leta 2000 več kot podvojilo. Na globalni ravni je bilo v letu 2015 med mladimi v tej starostni skupini vsako uro v povprečju 29 novih okužb.

Unicef je zaskrbljen, da bodo projekcije naraščanja števila okužb v tej populaciji pomenile naraščanje števila okužb na globalni ravni.

Najbolj ranljiva so dekleta
Med posebej ranljivimi so dekleta, ki prestavljajo 65 odstotkov novih okuženih med najstniki na svetovni ravni. V podsaharski Afriki, v kateri živi okoli 70 odstotkov posameznikov na svetu, ki so okuženi s hivom, so dekleta v letu 2015 predstavljala tri od štirih adolescentov, ki so na novo okuženi z virusom.

Strah pred testiranjem
Strah pred testiranjem mnoge mlade pušča v negotovosti. Anketa prek Unicefovega orodja za poročanje, ki temelji na mobilnih tehnologijah, je pokazala, da 68 odstotkov od 52.000 mladih, ki so bili anketirani v 16 državah, ne želi biti testiranih, saj se bojijo pozitivnega rezultata in stigmatizacije v družbi.

Na drugi strani pa se je število novih okužb med otroki zaradi prenosa okužbe z matere na otroka med rojstvom ali dojenjem od leta 2000 močno zmanjšalo – za kar 70 odstotkov. Unicef kljub temu opozarja, da je potrebno okrepiti prizadevanja za izkoreninjenje prenosa okužbe z matere na otroka.

Konference o aidsu se bo po napovedih udeležilo skupaj 18.000 raziskovalcev, aktivistov in predstavnikov vlad iz 180 držav, med njimi tudi številni ugledneži, kot so ustanovitelj Microsofta Bill Gates, britanski princ Harry, glasbenik Elton John in južnoafriška filmska zvezdnica Charlize Theron.

Mednarodna skupnost želi do leta 2030 dokončno končati epidemijo hiva oz. aidsa, kako to doseči, pa je osrednja tema že 21. konference o aidsu, ki bo v Durbanu potekala do petka.

I.K.,STA