fbpx

Najbolj agresivna oblika kožnega raka ne pomeni najhujšega- Rešitve iščejo in so jih tudi našli!

Foto: Istock

Francoskim znanstvenikom je uspelo razviti molekulo, ki je sposobna znižati možnost preživetja celice melanoma. Pomemben podatek je, da ne škodi zdravim celicam in nudi upanje tistim, ki trpijo zaradi te vrste zelo agresivnega kožnega raka.

Molekulo, imenovano HA15, je razvila skupina znanstvenikov iz francoskega inštituta za zdravje in medicinske raziskave (INSERM) v Nici, skupino pa je vodil Stephan Rocchi.

Melanom je izredno agresivna oblika kožnega raka
Gre za maligni tumor kožnih celic, ki izvirajo iz melanocite, celice, ki jih običajno najdemo v naši koži in so odgovorne za sintezo melanina, pigmenta, ki daje koži temnejšo barvo.

V zadnjih desetih letih se je število obolenj po poročanju INSERM podvojilo
V zvezi s tem so francoski znanstveniki odkrili novo družino molekul- “tiazolne benzenesulfonamides (TZB)”, ki imajo proti-rakavo lastnost ocenjeno “zanimivo”.

V Sloveniji je bilo v tem letu zabeleženih že 610 primerov bolezni z diagnozo “maligni melanom kože” z oznako C43, trend obolenj pa skozi leta narašča. 

Po številnih poizkusih so znanstveniki sposobni spremeniti osnovno strukturo TZB in ustvariti formulo, katere “element” imenujemo HA15, vodi pa v smrt celice melanoma. Po več poskusih na laboratorijskih miših, je ta skupina molekul zelo učinkovita pri zmanjševanju velikosti tumorja, ne škoduje ostalim zdravim tkivom in ne vpliva na poslabšanje zdravstvenega stanja.

Odlična terapija tudi za najbolj občutljive
V študiji, opravljeni na tkivu bolnikov z melanomom, se je izkazalo, da so molekule zelo dejavne pri uničevanju celic melanoma, zlasti tistih, ki so občutljivi ali se niso odzvali na ciljno terapijo.

Videti je, da je HA15 učinkovita tudi takrat, ko gre za rak dojk, debelega črevesa, prostate, kronične mielonične levkemije in še kje.

Obsežni rezultati raziskave so objavljeni v ameriški reviji Cancer Cell.

Dejavniki tveganja za razvoj malignega melanoma so pigmentna znamenja, sončni žarki in posebej občutljiv tip kože, starostne pigmentne spremembe in dedna obremenjenost.

Obstaja torej upanje tudi za tiste najhujše oblike rakavih obolenj, le verjeti morate v svojo zmago. Preventiva je še vedno najbolj učinkovita rešitve za preprečevanje raznih obolenj, a to ne pomeni, da to bolezni ne more priti, so predvsem manjše možnosti, da se to zgodi. Zdrav način življenja in pozitivne misli vas lahko pripeljejo zelo daleč.

 

Barbara Pirh