Najbolj smrtonosen med slovenskimi moškimi

Foto: iStock

Mesec november je tudi letos posvečen osveščanju o raku prostate. V zadnjem desetletju se je število raka prostate pri nas več kot podvojilo. Izstopajoča dejavnika tveganja za obolevanje zanj sta družinska obremenjenost in starost. Preventiva, zgodnje odkrivanje znakov in redni pregledi pri zdravniku so bistvenega pomena.

Na spletni strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije navajajo, da kar pri tretjini moških, ki nikoli v življenju niso imeli težav zaradi raka prostate in umrejo zaradi drugih vzrokov, ob obdukciji odkrijejo raka prostate. Ob odkrivanju vse več zgodnjih pojavnih oblik raka se je delež bolnikov z nanovo odkritim, že razširjenim rakom zmanjšal na okoli desetino, a se njihovo absolutno število ni zmanjšalo.

Kaj je prostata?
Prostata je žleza v velikosti oreha, ki se nahaja za korenom penisa, pred rektumom in pod sečnim mehurjem. Njena poglavitna funkcija je proizvajanje semenske tekočine, ki ščiti in služi kot sredstvo za prenos semenčic.

Rak se razvije, ko se v genetski zasnovi pojavijo nenadzorovane spremembe in pričnejo normalne celice nenadzorovano rasti, se razmnoževati in zasevati v druge organe.

Vsak šesti moški zboli za rakom prostate
To je ena izmed najpogostejših vrst raka pri moških po 50. letu, z rednimi pregledi in ozaveščanjem pa je vse pogosteje ugotovljen tudi pri mlajših. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za rakom prostate na svetu zboli vsak šesti moški, v Sloveniji pa letno na novo zboli že več kot 500 moških.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

V kolikor je bolezen odkrita zgodaj in je obolenje omejeno zgolj na prostato, je delež ozdravljenih visok, po navedbi Društva onkoloških bolnikov kar 80 odstoten. V Evropi pa splošna relativna stopnja preživetja za 5 let znaša okrog 65 odstotkov.

Bodite pozorni na prve znake!
Za uspešno zdravljenje bolezni je najbolj pomembno zgodnje odkrivanje znakov, saj le-to poveča možnosti ozdravitve. Znaki se pojavljajo počasi in postopoma, zato je pomembno, da so moški še posebej pozorni na spremembe. Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Nanju ne moremo neposredno vplivati, zato je pomembno opazovati znake in delovati preventivno.

Najpogostejši znaki razvoja raka prostate:

  • čakanje na začetek uriniranja, pritiskanje ob tem,
  • šibek ali prekinjen curek,
  • pogosto nočno uriniranje,
  • zapora seča ali bolečine v sečnem mehurju,
  • pekoče uriniranje,
  • sledovi krvi v seču ali spermi,
  • nastanek kamnov in druge okužbe sečnega mehurja,
  • težave z erekcijo in bolečine ob ejakulaciji.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Katera hrana preprečuje raka na prostati?
Določena živila so znana po tem, da lahko pomagajo pri različnih vrstah raka. Najmočnejša med njimi so gotovo avokado, česen, čili, korenje, sladki koren, paradižnik, brokoli, lanena semena in zeleni čaj. Najbolj kritična skupina moških pa so predvsem tisti, ki uživajo velike količine rdečega mesa in mlečnih izdelkov.

A. D.