fbpx

Največji strah žensk, da zaradi cepiva ne bi zanosile, je odveč: V raziskavi vse cepljene ženske uspešno zanosile

Foto: Pixabay

Ker so se na socialnih omrežjih kot vihar razširile zavajajoče trditve glede cepiv proti covidu-19, med drugim kako naj bi ta vplivala na plodnost žensk, so se na vodilni ameriški strani WebMD, ki obravnava vprašanja s področja medicine, odločili, da postrežejo z dejstvi. Priznana zdravnica Brunilda Nazario poudarja, da cepivo proti covidu-19 ne vpliva na plodnost žensk. 

“Vse, ki poskušajo zanositi, bi se morale še vedno cepiti,” poudarja zdravnica Brunilda Nazario in dodaja, da po cepljenju ni nikakršnega razloga za odlaganje nosečnosti.

Na družabnih omrežjih so se pojavljale trditve, kako naj bi bil beljakovinski protein pri virusu covid-19 enak drugemu beljakovinskemu proteinu (sincitin-1), ki med nosečnostjo sodeluje pri pritrditvi in rasti posteljice. “To zavajajoče poročilo je pokazalo, da bi cepivo proti covidu-19 lahko vplivalo na vašo zmožnost razmnoževanja. Toda ta dva beljakovinska proteina nista enaka in cepivo proti covidu-19 ne bo vplivalo na vaše možnosti za uspešno nosečnost,” pojasnjuje zdravnica.

V eni izmed študij s cepivom proizvajalca Pfizer je sodelovalo 23 žensk, ki so se odločile zanositi. Samo ena izmed žensk je splavila. Ta pa ni prejela cepiva proti covidu-19, ampak le placebo. Vse druge ženske, ki so bile cepljenje, so zabeležile uspešen potek nosečnosti.

Obstaja večje tveganje za hud potek bolezni
Nazariova poudarja, da je potrebno zavedanje, da imajo nosečnice, še posebej tiste, ki so zanosile nedavno, večje tveganje za hud potek bolezni zaradi okužbe z virusom covid-19. “Tveganje je SICER še vedno majhno. V primeru zapletov se pojavi potreba po hospitalizaciji, intenzivni negi, ventilatorju ali posebni opremi za pravilno dihanje. Nastopi lahko tudi smrt.” 

Foto: Pixabay

Nosečnice s covidom-19 se po njenih besedah soočajo z večjo verjetnostjo prezgodnjega poroda in imajo lahko večje tveganje za druge škodljive zaplete v nosečnosti v primerjavi z nosečnicami brez covida-19. “V času, ko se širi delta različica virusa, je za nosečnice ali pred kratkim noseče ženske pomembno, da dobijo cepivo proti covidu-19. Hudi stranski učinki, do katerih lahko pride v primeru okužbe s covidom-19, odtehtajo vsa druga potencialna tveganja v zvezi s cepivom,” pravi.

Ameriški Center za preprečevanje in obvladovanje bolezni tistim, ki dojijo, priporoča, da se cepijo proti covidu-19. Toda v ZDA ni bilo nobenih kliničnih preskušanj glede tistih, ki dojijo in so prejele cepivo. Zaradi tega je malo podatkov o varnosti cepiva proti covidu-19 na doječe, neželenih učinkih cepiva na otroka, ki se doji, in neželenih učinkih na proizvodnjo ali pretok mleka po cepljenju. Znano je, da cepivo preprečuje hudo obliko bolezni pri okužbi s covidom-19 pri ženskah, ki dojijo. Nekatere študije kažejo, da imajo tiste, ki dojijo po cepivu mRNA COVID-19, protitelesa v materinem mleku. To bi lahko zaščitilo njihove dojenčke. Potrebnih je več raziskav, da bi natančno vedeli, kako lahko protitelesa pomagajo otroku.

Sara Kovač