Nasveti iz ordinacije: To so koraki za zdrave in lepe zobe

Fotografija je simbolična. Foto: iStock

Vsi si želimo, da bi bili naši zobje zdravi, lepi in sijoči, zato je ustna higiena pri tem izjemnega pomena. Morda boste rekli, da 5 minut dvakrat na dan povsem zadostuje, pa vendar – čiščenje zob za vse ni tako enostavno. S težavami se največkrat soočajo tisti, ki imajo snemljiv ali fiksni aparat, zato je pri teh pomembna še posebna pozornost, razlaga ortodontka Vesna Božnik.

Osnovna delitev zobnih aparatov je na snemljive (snemne) in fiksne aparate. Razlika med njimi je ta, da prve pacient lahko sam odstrani iz ust, pri drugih pa to lahko naredi le ortodont, običajno ob zaključku premikanja zob – pri t. i. snetju. Z vidika higiene je ta razlika zelo pomembna, saj je pri prvi skupini le-ta močno olajšana – pacient sname aparat in si lahko normalno umije zobe. Pri drugi skupini pa je čiščenje zob oteženo, nam pojasni ortodontka Božnikova.

Pomembno je, da se vedno držimo načela: “V usta vedno le čist aparat”.

Nasveti iz ordinacije: To so koraki za zdrave in lepe zobe 2

Niso le zobje tisti, ki potrebujejo redno čiščenje …
“Pri snemljivih aparatih je zelo pomembno, da poleg rednega čiščenja zob ne pozabimo na čiščenje aparata. Čistimo ga lahko kar z navadno zobno ščetko pod tekočo vodo. Uporabo zobne paste odsvetujemo, saj nekatere vsebujejo abrazivne delce, ki lahko poškodujejo plastiko na aparatu,” svetuje Vesna Božnik.

Če nastane na aparatu bela obloga, ki je podobna zobnemu kamnu (ta sicer nastaja na zobeh), lahko aparat namočimo v blago kislo raztopino (npr. limonin sok, alkoholni kis). Obloge se delno raztopijo in jih je lažje odstraniti. Tablete, iz katerih naredimo raztopino, v kateri namakamo zobne proteze, odsvetujemo, saj plastika zobnega aparata ni enaka kot tista pri protezi in lahko zaradi takih raztopin začne pokati.

Preberite tudi druge zdravstvene nasvete: Pozor! Če jemljete ta zdravila, vas lahko ubije tudi grenivka
Vesna Božnik, dr. dent. med, spec. zobne in čeljustne ortopedije, direktorica in solastnica blagovne znamke "Vesna Božnik - Ortodontska ordinacija". Foto: osebni arhiv

Vesna Božnik, dr. dent. med., spec. zobne in
čeljustne ortopedije, direktorica in solastnica blagovne znamke “Vesna
Božnik – Ortodontska ordinacija”. Foto: osebni arhiv

Na kak način pomagate pacientu s fiksnim aparatom? Kaj bi svetovali?
“Pri fiksnih aparatih je zadeva boj komplicirana, zato se je vedno lotim že korak pred lepljenjem aparata. Brezhibna ustna higiena, povsem zdravi zobje in dlesni so predpogoj za namestitev aparata. Zato s pacientom skupaj vzameva ščetko in ogledalo v roke, še preden je aparat nameščen. Razložim in pokažem mu uporabo klasične zobne ščetke, čopaste ščetke in medzobnih ščetk,” razlaga ortodontka. Dodaja še, da če je bil pacient navajen na uporabo zobne nitke, je pred namestitvijo aparata pomembno, da ga preusmeri na uporabo medzobnih ščetk, saj je pri fiksnem aparatu med zobmi žica aparata, ki onemogoča uporabo zobne nitke.

Pacient začne redno uporabljati te tri ščetke, sam si določi tudi čas v dnevu, ko bo izvajal temeljito ustno higieno – enkrat na dan. Običajno je to zvečer po večerji, ni pa nujno. Pomembno je, da je človek takrat še dovolj razpoložen in z mislimi pri stvari.

“Rutinirano, površno, hitro čiščenje ne daje pravih rezultatov, tudi če se izvaja trikrat dnevno. Zgodi se namreč, da vedno izpustimo iste ploskve zob, na katerih posledično lahko nastane zobna gniloba ali vnetje dlesni. Če dodamo še agresivno, močno pekočo zobno pasto in ustno vodo, ki sicer daje občutek osvežitve, a lažni občutek čistih zob, lahko hitro zapademo v začaran krog slabe higiene – dlesen je vedno bolj vneta, povečana, nabrekla in vedno težje jo je čistiti,” pojasnjuje Vesna Božnik.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pozor! Obloge včasih niso vidne, vendar delajo največ škode na zobeh
Po namestitvi aparata se vaja ponovi s ščetkami in ogledalom. Ortodontka razloži še uporabo specialne ortodontske ščetke, ortodontske nitke in debelejših medzobnih ščetk, ki jih uporabljamo za čiščenje zob pod ortodontsko nitko.

“Naj opozorim, da te obloge sicer niso vidne, dokler ne snamemo ortodontske žičke, vendar delajo največ škode na zobeh, saj zaradi njih nastajajo beli madeži in zobna gniloba na najbolj vidnih ploskvah zob. Zato svetujem potrpežljivost ter doslednost pri vzdrževanju higiene in paciente ob vsaki kontroli skušam še dodatno motivirati,” pravi Božnikova ter dodaja, da pacienti in ortodonti stremijo k skupnim ciljem – k brezhibnim nasmeškom. “Tega je mogoče doseči le, če oba – tako ortodont kot pacient – uspešno opravita vsak svoj del naloge,” še pojasni.

Ortodont premika zobe na ustrezno mesto, pacient pa medtem skrbi za to, da zobje ostanejo zdravi. Ni enostavno, vendar se splača. Kot pravi Vesna Božnik: Moč je v nasmehu!

Anja Dangubič