fbpx

Ne boste verjeli, katere vsakdanje navade uničujejo vaše zobe

Foto: Pixabay

Ne, čokolada ni največji sovražnik vaših zob. Strokovnjaki opozarjajo, da naše zobje uničujejo tudi vsakdanje navade – kot je uživanje suhega sadja –, odsvetujejo pa še čezmerno pitje čaja in kave in tudi plavanje v bazenu. Razkrivamo največje sovražnike vaših zob.

Verjetno si niste niti predstavljali, da lahko vašim zobem škoduje tudi plavanje, uživanje limon ali uporaba ščetke s trdimi ščetinami. Zobozdravniki strogo odsvetujejo grizenje ledu, ki ga imate v kozarcu z najljubšo pijačo, saj lahko takšne nizke temperature povzročijo celo zlom zoba.

Foto: iStock

Foto: iStock

Suho sadje in vino
Uživanje suhega sadja, predvsem rozin, je med ljudmi precej popularno. Vendar zobozdravniki opozarjajo, da je suho sadje, kot so brusnice, ananas in mango, izredno škodljive za zobe. Vsebuje veliko kisline, še najbolj problematično pa je to, da se rado prime za zobe. Strokovnjaki odsvetujejo tudi prekomerno uživanje svežega sadja, saj vsebuje ogromne količine sladkorja, ki je odlična hrana za bakterije v ustih.

Zobem ni prijazno niti vino, saj je pridelano iz grozdja, ki je razmeroma kislo. Belo je načeloma še bolj kislo od rdečega. Številni vinarji vam bodo svetovali, da morate vino nekaj časa zadržati v ustih, da lahko začutite tisto pravo aromo. Vendar zobozdravniki trdijo, da je to nekaj najslabšega, kar lahko storite za zobe.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Čaj, kava in voda z limono
Ne samo da lahko vaši najljubši napitki sčasoma obarvajo zobe, temveč povzročajo tudi gnilobo. Še posebej v kavi je veliko kofeina, ki lahko precej izsuši usta, zaradi česar je človek bolj dovzeten za pojav zobne gnilobe.

Ta dva priljubljena napitka povzročata tudi obarvanje zob – poleg kave še posebej čaj. Razlog je v teninu, ki ga čaj vsebuje, saj je ta večji sovražnik zobni belini kot kava. Mnogi so kot alternativo kavi in čaju začeli prakticirati uživanje vode z limono. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je za zobe škodljiva tudi takšna kombinacija.


Plavanje
V kolikor ste ljubitelj plavanja in pogosto plavate v bazenu, imamo za vas slabo novico. V bazenih so prisotne številne kemikalije, še posebej klor, ki so lahko vzrok za poškodovanje sklenine. Samo 34 tednov redne uporabe bazena, v katerem voda vsebuje velike količine klora, lahko povzroči veliko občutljivost zob in različna obolenja. Strokovnjaki zato priporočajo, da imate med plavanjem stalno zaprta usta, še boljša ideja pa je morda plavanje v morju.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ščetka s trdimi ščetinami
Mnogo ljudi je prepričanih, da je ščetka s trdimi ščetinami najbolj učinkovita. Vendar zobozdravniki takšne ščetke – še posebej starejšim – odsvetujejo. Z leti se namreč dlesni pomikajo nazaj, zato postanejo korenine zob toliko bolj izpostavljene, pogosto pa se poveča tudi občutljivost zob, piše britanski Daily Mail.

Strokovnjaki pa opozarjajo tudi na prepogosto ščetkanje zob. Priporočljivo je, da to storite dvakrat na dan – in ne večkrat, kot to počnejo mnogi. Potem ko ste pojedli zajeten obrok ali spili kozarec gazirane pijače, je ščetkanje do 30 minut lahko celo zelo škodljivo. S tem lahko namreč kislino “zarijete” še globlje v zobe, kot bi pronicala sama. Po obroku zato s ščetkanjem počakajte vsaj eno uro.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ne uporabljajte zob namesto orodja
Verjetno na tem svetu ni človeka, ki bi si pri odpiranju različnih stvari občasno ne pomagal kar z zobmi. Zobozdravniki opozarjajo, da si na tak način lahko precej poškodujete zobe, v najslabšem primeru pa si jih lahko celo odlomite. Zatorej si vzemite kakšno minutko dlje časa in se odpiranja vrečke čipsa ali odstranjevanja etikete z oblačil lotite raje s škarjami.

N. K.