fbpx

Nemški znanstveniki odkrili protitelesca, ki COVID-19 preprečujejo nadaljnjo širitev

Hrvaški virolog profesor Luka Čičin-Šain (vir: Twitter)

Nemški znanstveniki so odkrili protitelesa, ki uspešno blokirajo vstop koronavirusa v celice, kar naj bi omogočilo zaščito za hudo bolne paciente COVID-19. Čeprav ne gre za zdravilo ali cepivo, je to še vedno pomemben napredek v iskanju odgovora na COVID-19.

“Jasno je da gre za odkritje, ki kaže, da smo na pravi poti k razvoju zdravila za COVID-19,” je po pisanju RT povedal hrvaški virolog profesor Luka Čičin-Šain s Heimholzevega centra CIIM bolnišnice v Hannovru in poudaril, da so zanesljivost odkritja potrdili v večih eksperimentih.

Čičin-Šain in njegova ekipa so analizirali šest tisoč različnih človeških protitelesc in odkrili več kot 750, ki se jih lepi na COVID-19 in tako preprečujejo nadaljnjo širitev bolezni v že okuženem. Trenutno odkrita protitelesca še dodatno testirajo, da bi odkrili katera so najučinkovitejša pri blokiranju okužbe.

Raziskovalci upajo na hiter začetek kliničnih testov
“Sem izredno srečen zaradi tega velikega uspeha raziskovalnega inštituta v Spodnji Saški, ki daje upanje za boljše rezultate zdravljenja COVID-19,” je povedal minister za znanost Spodnje Saške Bjorn Thumler. Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre za izdelavo cepiva ali iskanje zdravila proti COVID-19. Omenjene raziskave so namenjene zdravljenju pacientov s hudimi oblikami bolezni po principu tako imenovane “pasivne imunizacije”.

https://twitter.com/ChristianZappel/status/1257755648210673664

Po mnenju Stefana Dübela z Tehnične univerze v Braunschweigu, je učinek pasivne imunizacije takojšen, saj “protitelesca virusu vzamejo ves potencial.” Skupina znanstvenikov, ki je pri svojem raziskovanju sodelovala z biotehničnim podjetjem Yumab upa, da se bodo lahko že jeseni lotili kliničnih testov.

Trenutno v poskusih zdravljenja pacientov s COVID-19 preizkušajo Remdesivir, ki je bil sprva namenjen zdravljenju ebole in marburških virusov. Rezultati so za zdaj mešani.

Ivan Šokić