fbpx

Nevarna bolezen, ki jo ima 25 odstotkov moških nad 40 let, pa zanjo ne vedo

Foto: iStock

Gre za razširjeno bolezen, ki prizadene vedno več moških, zahtevna pa je tako z vidika odkrivanja, kot zdravljenja. Zato je potrebna posebna pozornost in skrb medicinske stroke.

V študiji medicinske fakultete Baylor College of Medicine iz ZDA so ugotovili, da pri več kot 80 odstotkih ljudi ne odkrijejo te pogoste bolezni jeter. Gre za tako imenovano nealkoholno maščobno bolezen jeter. To pomeni, da se na jetrih nabira maščoba, na to pa ne vpliva alkohol, pišejo v reviji Menshealth.

Ko so znanstveniki pogledali v zgodovino te bolezni, so zaznali, da so samo pri 39 odstotkih bolnikov z boleznimi jeter ugotovili povišano raven jetrnih encimov, in samo pri 22 odstotkih so nealkoholno maščobno bolezen jeter prepoznali kot diagnozo.

Bolezen so odkrili pri vsakem šestem moškemu v tridesetih, trend pa naraste na eno četrtino, ko moški vstopijo v štirideseta leta.

Bolezen so do zdaj obravnavali kot neškodljivo
Večina zdravnikov je menila, da je zamaščenost jeter neškodljiva bolezen, vendar temu ni tako. Pogosto je povezana s povišanim krvnim tlakom, sladkorno, prekomerno težo, povišanim holesterolom ter znižanim “dobrim” holesterolom. Ti bolniki nosijo veliko tveganje, da se bolezen razširi v cirozo jeter, večje pa je tudi tveganje za raka na jetrih.

Kako se soočiti z zamaščenostjo jeter?
Bolezen je priporočljivo zdraviti še preden se razvije v kaj resnejšega. Prvi korak je na videz izjemno preprost: izgubiti je potrebno 10 odstotkov lastne teže. S tem boste vsaj začasno znižali raven jetrnih encimov in tako zmanjšali poškodbe jeter.

Če niste prepričani v svoje zdravje vam priporočamo, da od vašega zdravnika zahtevate preiskavo o nivoju jetrnih encimov v vašem telesu. Z njim se tudi posvetujte o nadaljnjem zdravljenju in vzrokih za vašo bolezen.

Marko Puš