fbpx

Neverjetno odkritje znanstvenikov: našli način, kako ustaviti širjenje raka

Foto: Pixabay

Iz Združenih držav prihaja novica o novem odkritju tamkajšnjih znanstvenikov, ki so dognali, kako ustaviti širjenje rakavih celic. Zanimivo je dejstvo, da je to možno storiti z obstoječimi zdravili.

Raziskovalci z ameriškega nacionalnega onkološkega inštituta so odkrili, kaj rakavim celicam omogoča širjenje. V laboratoriju jim je namreč to uspelo preprečiti. Rakave celice so vbrizgali v dojke miši ženskega spola, nato pa so dosegli, da so se te prenehale širiti v pljuča, jetra in kosti.

Proces, ki odpravlja povzročitelje bolezni
Profesorica z Univerze v Chicagu Kay MacLeod je pojasnila, da je želela njena ekipa videti, kaj bi se zgodilo, če bi v rakavih celicah ustavili proces, imenovan avtofagocitoza.

Avtofagocitoza v zdravih celicah počisti uničeni material in poškodovane beljakovine, odpravlja povzročitelje bolezni in pomaga v borbi proti raku. Rakave celice, v katerih je onemogočena avtofagocitoza, ne morejo migrirati, so odkrili znanstveniki.

“Razumevanje procesa, kako se rakave celice širijo po telesu, je izredno pomembno, ta študija pa dokazuje, da lahko že obstoječa zdravila preprečijo proces avtofagocitoze,” je pojasnila MacLeodova.

N. K.