Nov asimptomatski sev covida na Škotskem še nalezljivejši od delte

Foto: epa

Odseve delte je z vsako mutacijo težje zaznati, saj so primeri okužbe z vsakim sevom sars-cov-2 pogosto asimptomatski. V preteklosti smo na Nova24TV opozarjali o eni taki podvrsti delte, imenovani AY3, ki so jo odkrili v Izraelu, zdaj se na Škotskem ubadajo z iteracijo AY4.2. Nova različica naj bi ravno tako kot njena predhodnica bila v številnih primerih okužbe asimptomatska, kar pomeni, da okuženi nima simptomov, kot so kašelj ali izguba okusa in voha.

Zgolj tretjina okuženih z AY4.2 različico delte naj kazalo klasične simptome bolezni, značilne za covid-19, kot so kašelj, vročina ali izguba voha in okusa. Preostanek pacientov ima asimptomatske znake, poročajo pri Glasgow Live. Za primerjavo: med okuženimi z delta sevom je približno 46 odstotkov pacientov, ki kažejo enega ali več prej naštetih simptomov.

Znanstveniki verjamejo, da so AY variacije podvrste delta seva. Do zdaj je bilo odkritih 75 takšnih variacij. Trenutno najbolj prevladujoč je ravno AY.4, ki naj bi po mnenju znanstvenikov vodil v večje število asimptomatskih okužb. Samo v oktobru naj bi bil AY.4 odgovoren za kar 63 odstotkov novih primerov okužb.

Vedno težje zaznati okužbo
Asimptomatičnost novih variacij naj bi bila po mnenju profesorice za statistično epidemiologijo z Imperial College London Christl Donnelly problematična, ker pomeni, da ljudje čakajo s testiranjem, dokler se ne pokažejo prvi simptomi bolezni, šele nato zmanjšajo število stikov. A če je primer bolezni asimptomatičen, to pomeni, da oboleli širijo okužbo, ne da bi to sploh vedeli.

Testiranje na covid-19 v Izraelu. (Foto: epa)

Izraelski znanstveniki so medtem že avgusta, kakor smo poročali na Nova24TV, svarili na pojav tako imenovanih delta-plus različic. “Vse te različice imajo mutacijo, imenovano 417, za kar sumimo, da pomaga izogibanju protitelescem,” je po poročanju The Jerusalem Post opozoril vodja laboratorija za imunoterapijo z Bar-Ilan University prof. Cyrille Cohen. Kar je zanimivo, je, da se  nove, še bolj kužne in težje zaznavne različice delte pojavljajo v državah z visoko precepljenostjo. V Izraelu je polno cepljenega 62,6 odstotkov prebivalstva, od tega pa jih je že več kot 44 odstotkov prejelo tudi poživitveni odmerek. Na Škotskem je polno cepljenega 72,2 odstotkov prebivalstva, poživitveni odmerek pa je prejelo 26,4 odstotkov prebivalstva.

Ivan Šokić