fbpx

Nova odkritja o zika virusu potrdila slovenske raziskave

Foto: STA

Znanstveniki iz Brazilije ugotavljajo vse več povezav med zika virusom in napakami pri rojstvu otrok. Odkritja potrjujejo raziskave slovenskih znanstvenikov.

Ekipa znanstvenikov na PUC – Parana univerzi je odkrila virus v možganih dveh novorojenčkov, ki sta živela zgolj 48 ur. Brazilija ima potrjenih kar 460 primerov mikrocefalije, nadalje pa odkrivajo še 3850 sumljivih primerov. Virus se je v Latinski Ameriki rekordno hitro razširil, še najbolj je prizadel ravno Brazilijo, poroča BBC.

Potrdili so rezultate slovenskih znanstvenikov
Znanstveniki so iz vzetih vzorcev možganov dveh novorojenčkov potrdili, da je zika virus še vedno prisoten. Med spremljanjem nosečnost desetih žensk so ugotavljali možnost povezave med virusom in možganskimi okvarami. Ugotovili so, da se mikrocefalija nikoli ne pojavi sama, temveč so poleg tudi druge možganske okvare, kot so razširjeni prekati in poapnenje žil ter zatečenih sklepov.

Odkritja znanstvenikov tako še dodatno potrjujejo rezultate znanstvenikov iz ZDA in Slovenije, ki so prejšnji teden odkrili povezavo med virusom in vzorci otrok z mikrocefalijo.

Olimpijske igre bodo potekale nemoteno
Brazilija je v soboto najavila, da uvaja več kot 200 tisoč pripadnikov vojske, ki bodo po celi državi opozarjali na tveganja v zvezi z nevarnim virusom. Predsednica države Dilma Rousseff pa vztraja, da trenutna kriza ne bo vplivala na olimpijske igre, ki jih bo Brazilija gostila v avgustu.

M. P.