fbpx

Odkrili šibko točko raka. Kaj to pomeni za bolnike?

Foto: epa

Raziskovalci londonskega University Collegea so sporočili, da so odkrili način, kako lahko imunski sistem pripravijo do tega, da ubije rakave celice. Vendar pa bi bila ta metoda, prilagojena posameznikom, draga in je na pacientih še niso preizkusili.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je ideja smiselna, da pa bi lahko bila v praksi zapletena. Kljub temu so raziskovalci, ki so študijo objavili v reviji Science journal, prepričani, da bi lahko bilo njihovo odkritje okostje novih oblik zdravljenja. Upajo, da jih bodo lahko testirali na pacientih v dveh letih, poroča BBC.

Rakavi tumorji so heterogeni
Doslej so že obstajali poskusi, da bi vodili imunski sistem do tega, da bi sam ubil rakave celice, a so bili poskusi s cepivi večinoma neuspešni. Ena od razlag je, da so telo vzpodbudili k napadom napačnih tarč.

Težava je namreč v tem, da so rakavi tumorji heterogeni oziroma niso sestavljeni iz enakih celic, temveč iz mutiranih in predstavljajo genetsko zmešnjavo, tako da se lahko različni deli tumorja različno obnašajo.

V študiji so odkrili način odkrivanja mutacij, ki spreminjajo antigene, proteine, ki štrlijo iz površine rakavih celic. “To pomeni, da bi znanstveniki sedaj lahko ciljali na antigene, ki so v vseh celicah tumorja, Ahilove pete teh zelo kompleksnih rakov,” je dejal profesor Charles Swanton z UCL Cancer Institute.

Ovira bi lahko bile stalne spremembe
Raziskovalci predlagajo dva pristopa. Po prvem bi razvili cepivo za vsakega pacienta, ki bi njihov imunski sistem urilo pri odkrivanju teh mutacij.

Po drugem pristopu pa bi “lovili” imunske celice, ki že napadajo te mutacije in bi njihovo število v laboratoriju povečali ter jih nato vrnili v telo pacienta.

Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da se mnogi raki stalno spreminjajo in da so torej premikajoče se tarče, nad katerimi je težko vzpostaviti nadzor. Tovrstni raki lahko tudi izgubijo svoj prvoten antigen. Problem pa bi lahko bil tudi čas, potreben za pripravo cepiva.

B. O., STA