fbpx

Odkrili škodljive kemikalije v otroških oblačilih – jih nosi vaš otrok?

Foto: iStock

Greenpeace je v raziskavi v sklopu kampanje Detox ugotovil, da so v otroških oblačilih nekaterih ključnih prozivajalcev, kot so Zara, H&M, Adidas in Nike prisotne škodljive kemikalije. Prisotnost teh kemikalij je izredno škodljiva za okolje, pri otrocih pa lahko povzroča hormonske motnje.

V svoji kampanji Detox se Greenpeace zavzema za čiste vode in oblačila brez škodljivih kemikalij. V sklopu te kampanje so analizirali 82 kosov otroških oblačil nekaterih najbolj znanih blagovnih znamk (npr. H&M, Disney, GAP, Primark, Nike in Burberry), kupljenih v 25 državah. Raziskovali so prisotnost škodljivih kemikalij v oblačilih in njihovo povezavo z onesnaževanjem voda. Rezultati raziskave so zelo zanimivi.

Nevarnost za motnje delovanja ščitnice in spolnih organov
V raziskavi so v otroških oblačilih našli več zelo škodljivih kemikalij, ki spadajo med kemijske povzročitelje hormonskih motenj. To so kemikalije, ki s svojim učinkom na telo povzročajo spremembe v delovanju hormonov, kar ima negativne učinke na naše zdravje. Med najpogostejšimi nezaželenimi učinki se preko motnje delovanja spolnih organov in ščitnice pojavljajo predvsem možni vplivi na plodnost in zarodek. Za večino kemikalij sicer velja, da predstavljajo nevarnost za zdravje zgolj ob veliki izpostavljenosti.

Po nakupu oblačila temeljito operite
V primeru oblačil kemikalije preko kože prehajajo zgolj v nizkih količinah. A v Evropski uniji nimamo predpisov, ki bi določali dovoljeno koncentracijo kemikalij v tekstilu. Čeprav je izpostavljenost kemikalijam nizka, je njena dolgotrajnost še vedno lahko škodljiva za zdravje. Zato Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da vsa nova oblačila pred uporabo temeljito operete.

Kemikalije niso škodljive le za ljudi, ampak tudi za okolje
Številne škodljive kemikalije se uporabljajo že med samo izdelavo oblačil, najpogosteje gre za razna barvila, belila, sredstva za zmanjševanje vnetljivosti in sredstva za povečanje odpornosti na madeže in vodo. Zaradi ohlapne zakonodaje se odpadne vode, onesnažene s kemikalijami, še vedno lahko izpuščajo v lokalne vode. Ker pa del teh škodljivih kemikalij ostane v oblačilih, so za okolje škodljiva tudi med pranjem v pralnem stroju. S tem škodijo predvsem vodnim organizmom in onesnažujejo vodo.

M. G.