Odpoved množičnih dogodkov in samoizolacija rešujejo življenja! Pri zajezitvi širjenja koronavirusa so pomembna preudarna ravnanja vsakega izmed nas!

Foto: STA

Ena glavnih negotovosti pri izbruhu koronavirusa je, kako hitro in v kakšnem obsegu se bo ta širil. Vendar pa hitrost izbruha zelo pomembno vpliva na same posledice. Epidemiologi se tako najbolj bojijo, da bi se zdravstveni sistem znašel v preplavljenosti na račun nenadne eksplozije bolezni, zaradi katere mora biti hospitaliziranih več ljudi, kot jih sistem zmore obravnavati. V najhujšem scenariju se lahko zgodi, da bo umrlo več ljudi, ker na voljo ne bo dovolj bolniških postelj in respiratorne opreme.

Pogubno preplavitev bolnišnic je mogoče preprečiti z zaščitnimi ukrepi, ki smo jim sedaj priča v vedno več državah: z zaprtjem šol, prepovedjo množičnih srečanj, z delom od doma, samoizolacijo, z izogibanjem množicam- z namenom, da koronavirusu preprečimo hitro širjenje.

Epidemiologi to strategijo imenujejo kot “izravnavanje krivulje”. Po besedah biologa Carla Bergstroma z univerze v Washingtonu je pomembno, da tudi če se ne da zmanjšati skupno število primerov okuženih, je lahko upočasnitev hitrosti epidemije ključnega pomena. Bergstrom je pohvalil spodnjo grafiko, ki jo je ustvaril Center za nadzor in preprečevanje bolezni s sedežem v ZDA, populariziral pa jo je časopis Economist. Vse od tedaj se je graf razširil preko spleta.

Izravnavanje krivulje (Vir: CDC, Vox)

Strategija izravnavanje krivulje pomeni, da se vsi ukrepi socialnega distanciranja, ki se med drugim izvajajo v Italiji in Južni Koreji, ne ukvarjajo le s s preprečevanjem bolezni, temveč z upočasnjevanjem stopnje, s katero ljudje zbolijo. Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni svetuje, da naj se ljudje starejši od 60 let in ljudje s kroničnimi bolezenskimi stanji čim bolj izogibajo gneči, namreč gre za skupini ljudi, ki sta najbolj ogroženi.

V primeru, če se nas bo čim več držalo tega napotka, bomo upočasnili širjenje bolezni, je za Vox povedala Emily Landon, specialistka za nalezljive bolezni in bolnišnična epidemiologinja z univerze v Chicagu. “To pomeni, da bosta tako moja mati kot tudi vaša mati imeli bolniško posteljo, če jo bosta potrebovali. Tudi če ste mladi in zdravi, je vaša naloga, da sledite ukrepom socialnega distanciranja, da se izognete širjenju virusa na druge, in da se epidemija upočasni. Bolj kot začnejo zbolevati mladi in zdravi, več bo starih ljudi, ki bodo pričeli zbolevati. S tem pa bo izveden večji pritisk na zdravstveni sistem,” opozarja Landonova in dodaja, da bolnišnice, ki bodo polne okuženih s koronavirusom, ne bodo samo obremenjene z njihovim zdravljenjem, ampak bo prišlo tudi do točke, ko bodo morali zdravniki izbirati, koga prednostno obravnavati. “Trenutno je vedno na voljo zdravnik, ko ga potrebujete, vendar tega ne bo več, če ne bomo previdni,” opozarja.

Če ostanete doma, lahko pomagate, da se zdravstveni sistem ne sooči s preplavitvijo
Če ostanete doma, lahko preprečite, da bi se moral zdravstveni sistem soočiti s preplavitvijo pacientov okuženih z novim koronavirusom, za katerega zdravila ni. Nekdanji šef ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni Tom Frieden je opozoril javnost, da je potrebno preprečiti, da bi katerikoli drug kraj postal naslednji Wuhan. “To pomeni, da tudi če nismo sposobni preprečiti obsežnega prenosa bolezni, želimo preprečiti eksplozivno prenašanje in vse, kar lahko preplavi zdravstveni sistem.”

Bolnišnice tako v ZDA, kot tudi v Evropi, so bile pred izbruhom novega koronavirusa že preplavljene s primeri gripe, sedaj pa se bodo morale te še soočati s primeri okuženih s koronavirusom. Potrebno je zavedanje, da je Covid-19 bolezen dihalnih poti, kar pomeni, da je pri najhujših primerih okužbe potrebno, da se obolele priklopi na respiratorno napravo. Lahko pa se seveda zgodi, da bo naprav premalo, če bo izbruh hudih okužb prevelik.

Foto: STA

Bolnišnice sicer delajo vse, kar lahko in v primeru nadaljnjega povečevanja okužb bodo te sprejele še bolj skrajne ukrepe. Vendar pa lahko ljudje pomembno pripomorejo tako, da se izogibajo druženju v množicah in da ostanejo doma, če se počutijo slabo, ali če jim je potrjena diagnoza s koronavirusom in svetovana samoizolacija. Le tako se bodo zdravniki lahko osredotočili na tiste paciente, ki jih bodo tekom izbruha epidemije potrebovali najbolj.

Hana Murn

 • Triplex

  Nevem a je res težko 2tedna se ustavit in bit doma. Greš enkrat na dan na sprehod v gozd in to je to. Če bi se vsi nekako tega držali je virus le še zgodovina. Bedakov imamo pa res veliko. Kot Un stari na meji z Italij0. “zanimalo me je kako vse to izgleda”

  • Anton

   sej problem je glih pri bebavcih, zarad njih bo oz je že prišlo do te pizdarije, in teh bebavcev v sedanji oz odhajajoči se vladi ni malo au contraire jih je v večini. čemu potlej čudenje na dosedanje/sedanje stanje?

   sarkazem press

 • sunday

  pri nas bo največ ljudi umrlo zaradi pomanjkanja opreme (respiratorji) in
  zaščitnih sredstev (1.2 miliona mask je moralna baraba poslala
  kitajcem), predvsem pa zaradi neodziva levistične, izdajalske vlade, ki
  se je dobesedno iz vsega norčevala!!!

 • Olga101

  Pametni se učijo na napakah drugih in jih ne ponavljajo! Srečno Slovenija!