Ozdravili prvo žensko z virusom HIV

Datum:

Od virusa HIV je “ozdravljena” prva ženska na svetu, po tem, ko je prejela redko, a nevarno zdravljenje z izvornimi celicami za boj proti virusom in raku. Ženska, ki so jo poimenovali kar “pacientka iz New Yorka”, je bila funkcionalno ozdravljena zaradi virusa HIV, kar je četrta oseba doslej in prva ženska.

Ženska je bila prvič v zgodovini ozdravljena zaradi virusa HIV, ki ga je premagala, potem ko je prejela redko, a nevarno zdravljenje z matičnimi celicami. Je četrta oseba, ki je bila kdaj ozdravljena virusa HIV – prejšnji trije so vsi moški – strokovnjaki pa so doslej odkrili dva primera žensk, ki sta nekako naravno premagali virus, so dejali na znanstvenem inštitutu v New Yorku.

Zdravljenje je izredno tvegano
Ženska je bila tudi rakava bolnica, prejela pa je zdravljenje, namenjeno boju proti obema boleznima hkrati. Pogoj za izvedbo tega zdravljenja pa je tudi darovalec z redko mutacijo, zaradi katere je na virus imun. Pred štirimi leti je prejela nevarno zdravljenje z izvornimi celicami, ki je v njenem telesu očistilo tako virus kot raka. Je pa omenjeno zdravljenje izredno tvegano, zato ga strokovnjaki priporočajo le pri bolnikih z rakom, katerih zdravljenje brez posega bi se v večji verjetnosti končalo s smrtnim izidom. 

Možnost dokončne ozdravitve vsekakor obstaja
Po zdravljenju se je njeno telo dobro odzvalo, so poročali iz New Yorka in kljub temu, da je pacientka zdravljenje opustila pred dobrim letom, se virus v njej ni ponovno pojavil. Ponavljajoči pregledi ne kažejo prisotnosti celic HIV z možnostjo razmnoževanja, so jih pa poskušali okužiti tudi v laboratoriju, vendar neuspešno. Če po nekaj letih zdravniki še vedno ne bodo zaznali virusa HIV v njenem telesu in ne bodo okužili njenih celic, potem bodo z veseljem tudi razglasili, da je pacientka v celoti “ozdravljena”, vsekakor pa po mnenju zdravnikov pomeni več upanja za prihodnost v zdravljenju virusa HIV.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...