fbpx

Pazite se tigrastih komarjev. Ti lahko tudi v Sloveniji prenašajo virus zika

Foto: Pixabay

Virus zika, ki ga prenašajo nekatere vrste komarjev in je doslej prizadel predvsem Latinsko Ameriko, bi se lahko od zgodnjega poletja naprej širil tudi po Evropi. Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v novem poročilu opozarja, da v nekaterih evropskih državah, tudi Sloveniji, obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa.

Po navedbah WHO v 18 evropskih državah, poleg Slovenije tudi na Hrvaškem, v Franciji, Italiji, Španiji in Grčiji obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa zika, saj bi ga lahko prenašal v teh državah prisoten tigrasti komar.

WHO v poročilu o oceni tveganja za širjenje zike med pozno pomladjo in poletjem v Evropi poudarja, da je splošno tveganje nizko ali največ zmerno, izbruh virusa pa je bolj verjeten v državah s prisotnostjo komarjev iz rodu aedes, med drugim tigrastih komarjev.

“Danes objavljeni novi dokazi kažejo, da obstaja tveganje širjenja virusa zika v evropski regiji in da je to tveganje različno v različnih državah,” je povedala regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab“S to oceno tveganja želimo v WHO obveščati in v vsaki evropski državi spodbuditi k pripravam glede na njeno stopnjo tveganja. Pozivamo še posebej države z višjim tveganjem, naj okrepijo svoje zmogljivosti in določijo aktivnosti, ki bi preprečile večji izbruh zike,” je dodala.

M. P., STA