fbpx

Pet največjih mitov o novoletnem razstrupljanju

Foto: Pixabay

Običajno veljajo prazniki, predvsem božični, za kulinarično zelo bogate. Preden se lotite očiščenja svojega telesa po prazničnem prenajedanju, so tu nekateri izmed največjih mitov o razstrupljanju.

Praznično prenajedanje se bliža h koncu. Po novem letu bo ena glavnih novoletnih resolucij očistiti telo hrane in pijače, ki ste jo vanj vnesli od božiča dalje. Večina od vas si bo priskrbela zdravo sadje in zelenjavo, iz katerih boste pripravljali solate, sokove in smoothije, Instagram pa bo poln prav takšnih “jedi”.

Preden se posvetite čiščenju svojega telesa, so tukaj zbrani največji miti o razstrupljanju.

1. Ne izpirajte črevesja
Mnogi se bodo – da bi iz svojega črevesja očistili prekomerno hrano, ki so jo zaužili med prazniki – odločili za izdelke za klistiranje. Ne počnite tega. Namesto da bi debelo črevo samo očistili od “strupov”, ki so se nabrali, se bodo samo vrnili v vaš organizem. Tak način razstrupljanja lahko povzroči perforacijo oziroma prediranje črevesja.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Naravni sokovi
Mnogi se, da bi s tem očistili svoje telo, odločajo za razstrupljanje s pomočjo zdravih zelenih ali sadnih sokov, ki so jim nekaj dni edina hrana. Nutricionistka Emma Brown pravi, da so sokovi, če je telo res polno “strupov”, slaba rešitev. Počutili se boste samo še slabše, ker takšna prehrana za normalno delovanje vašega organizma ne bo dovolj, še pravi Brownova.

3. Čaji za razstrupljanje
Postali so zelo popularni, saj pomagajo pri izgubi kilogramov in čiščenju telesa. Vendar kilogrami ob prenajedanju ne bodo šli nikamor, ne glede na to, koliko čaja boste popili. Strokovnjakinja za diete Cynthia Sass opozarja, da se je ob takšnih čajih potrebno držati pravilne prehrane in veliko telovaditi, da bi pokurili odvečne kilograme. Kilograme boste izgubili, če se boste pravilno prehranjevali in vadili tudi brez čajev. Takšni čaji imajo lahko odvajalni učinek in lahko poškodujejo črevesno floro. Posledično boste shujšali, zagotovo pa ne na zdrav način.

Kvinoja. Foto: Pixabay

Kvinoja. Foto: Pixabay

4. Kvinoja – nujno zlo
Moderna in draga žitarica je postala zelo popularna – pogosto se jo uporablja za nadomestek testenin in drugih “nezdravih” ogljikovih hidratov. Kvinojo vzgajajo v Boliviji, kjer je bila v preteklosti glavno živilo. Zaradi porasta zanimanja in visoke cene je Bolivijci ne jedo več, ker je zanje postala predraga. Gotovo priporočeno živilo za popraznične dni, vendar tudi z njo ne pretiravajte.

5. Kokosova voda
Priporočajo jo vsi nutricionisti, ker je bogata s hranljivimi snovmi in ima zelo malo kalorij. A večina teh kalorij so sladkorji – na en deciliter kokosove vode boste zaužili eno žlico sladkorja. Posledično je torej navadna voda še vedno bolj zdrava.

A. D.