fbpx

Pevec Aleksander Mežek: “Skoraj bi bilo prepozno, dali so mi le še šest mesecev življenja.”

Pevec Aleksander Mežek o svoji bolezni odkrito spregovoril (foto: STA).

“Ko se začnejo pojavljati spremembe na telesu, moški o tem molčijo in ne povedo ničesar. Zaskrbi jih, da bo morda rezultat neugoden ali pa da bodo morali prestati posege, ki se jih sramujejo. Potem čakajo in se tolažijo, da bo pa morda naslednji teden boljše,” je povedal Aleksander Mežek na novinarski konferenci od predstavitvi vseslovenske akcije “Pravi moški”.

Avtor ponarodele pesmi Siva pot je raka na debelem črevesu preživel pred desetimi leti, čeprav priznava, da bi moral na pregled oditi že prej. K pregledu ga je spodbudila predvsem neka knjiga, v kateri so bili predstavljeni simptomi in znaki raka, na katere morajo biti moški pozorni. “Skoraj bi bilo prepozno, dali so mi le še šest mesecev življenja. Čakal sem predolgo. Zdravnika bi moral obiskati, takoj ko sem začutil prvo spremembo,” se spominja Aleksander Mežek. Pevec moškim svetuje, da naj bodo čim bolj informirani in naj imajo vnaprej pripravljena vprašanja, na katera lahko zdravniki odgovorijo.

Slovenija je med prvimi desetimi evropskimi državami, kjer moški umirajo prvenstveno zaradi raka, pred boleznimi srca in ožilja. Slovenski moški so tudi med prvimi petimi državami EU za največjo incidenco raka pri moških. “Prehitela” nas je le Madžarska.

  • V letu 2012 je za rakom zbolelo več kot 13 tisoč Slovencev (55 % moških in 45 % žensk), do leta 2015 jih je verjetno zbolelo že 14.600.
  • V letu 2012 je za rakom umrlo 5.800 Slovencev (56 % moških in 44 % žensk)
  • V Sloveniji je več kot 90 tisoč ljudi, ki so se kdajkoli srečali z diagnozo rak.
Vir: Studio Marketing International

Vir: Studio Marketing International

Branko Zakotnik: Slovenija ne obvlada raka moških
Podatki kažejo, da so ženske glede na življenjsko dobo uvrščene zelo visoko, blizu razvitih evropskih držav, kar pa ne drži za moške. Pregled podatkov kaže, da če slovensko zdravstvo česar ne obvlada, je to rak moških,” je stanje v slovenskem zdravstvu komentiral onkolog Branko Zakotnik.

Zakotnik je na novinarski konferenci ob predstavitvi akcije “Pravi moški” razkril, da je nespodbudne statistike potrebno predpisati predvsem življenjskemu slogu Slovencev, ki je precej slabši od Slovenk. Kot krivce navaja kajenje, debelost, prekomerno uživanje alkohola in premalo gibanja.

Ministrstvo za zdravje pripravlja nov kadilski zakon
Boju proti raku pa se je pridružilo tudi Ministrstvo za zdravje, ki že napoveduje nov kadilski zakon. Generalna direktorica direktorata za zdravje Mojca Gobec napoveduje, da bo vlada že čez nekaj mesecev obravnavala predlog zakona, ki bo v starega uvajal določene spremembe. Namen zakona bo ustvariti družbo brez raka.

Akcija: “Pravi moški”
Zaskrbljujoče statistike so spodbudile nastanek vseslovenske akcije “Pravi moški”. Kampanjo organizirata Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku. Namen kampanje je osveščati moške o simptomih, preprečevanju in čim prejšnjem odkrivanju raka. Strokovnjaki ugotavljajo, da se vse prepogosto dogaja, da moški hodijo na preglede prepozno in ne upoštevajo zapovedanih smernic za varovanje zdravja – to pa na koncu pri marsikom vodi do prezgodnje smrti. Številke kažejo, da moški obolevajo za rakom v večji meri kot ženske, ki več časa posvetijo skrbi za svoje zdravje.

Žiga Korsika