fbpx

Pfizer sporoča: Cepivo je zelo učinkovito pri južnoafriški različici virusa covid-19!

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. (Foto: epa)

Ameriški Pfizer in njegov nemški partner BioNTech sta v četrtek sporočila, da zadnji podatki kliničnih preizkušanj v tretji fazi kažejo, da je cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila v sodelovanju, zelo učinkovito v boju proti južnoafriški različici virusa. Pfizer je v izjavi poudaril, da novi podatki iz Južne Afrike kažejo na 100-odstotno učinkovitost cepiva in to navkljub razširjenosti hitro razširjene različice virusa B.1.351.

Ugotovitve iz preskušanja v tretji fazi prihajajo na plano v času, ko države še posebej skrbi učinkovitost obstoječih cepiv proti novim, bolj prenosljivim različicam koronavirusa. Pri tem se pojavljajo pomisleki o tem, kako v celoti nadzorovati bolezen, saj virus še naprej mutira.

“Podatki zagotavljajo tudi prve klinične rezultate, da lahko cepivo učinkovito zaščiti pred trenutnimi različicami virusa, ki trenutno krožijo, kar je ključni dejavnik za doseganje čredne imunosti in zajezitev te pandemije v svetu,” je po poročanju Russia Today dejal izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Medtem, ko podjetje poudarja pozitivne elemente kliničnih preizkušanj, je potrebno opozoriti, da je bilo v sekcijo študije v Južni Afriki vključenih le 800 posameznikov, kar pomeni, da bi lahko zatrdili, da so rezultati omejeni. Širše preskušanje je poleg ugotovitev glede učinkovitosti cepiva proti različicam virusa pokazalo, da je bil Pfizer 91,3-odstotno učinkovit proti koronavirusu in 100-odstotno v primerih hude bolezni pri 46.307 udeležencih raziskave.

Cepivo Pfizer-BioNTech je v uporabi po celem svetu. Uporabno dovoljenje so mu izdale tako Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA), kot tudi Evropska agencija za zdravila (Ema) in regulativna agencija Združenega kraljestva za zdravila in zdravstvene izdelke (MHRA).

Sara Kovač