fbpx

Po kriznem srečanju: Virus zika je globalna nevarnost za javno zdravje

V največji nevarnosti so nosečnice in njihovi dojenčki (foto: epa).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po izrednem srečanju, ki so ga sklicali konec minulega tedna, razglasila, da virus zika predstavlja nevarnost za javno zdravje po vsem svetu ter da je zato potreben nujen in usklajen odgovor.

Strokovnjake skrbi, ker se virus z uničujočimi posledicami širi tako daleč in hitro. Simptomi okužbe z virusom zika, ki ga prenašajo tigrasti komarji vrste Aedes, so sicer relativno blagi, podobni gripi, a sumijo, da je povezan s porastom primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojenčkih.

“Izreden dogodek”
Generalna direktorica WHO Margaret Chan je po kriznem sestanku zaradi virusa izpostavila, da pomeni zika “izreden dogodek”, ki potrebuje usklajen odgovor.

“Razglašam, da pomenijo nedavna obolenja z mikrocefalijo in druge nevrološke abnormalnosti v Latinski Ameriki nevarnost za javno zdravje po vsem svetu,” je dejala. Kot prednostno nalogo je izpostavila zaščito nosečnic in njihovih dojenčkov ter nadzor nad komarji, ki prenašajo virus.

Virus zika je poleg drugih držav Srednje in Južne Amerike ter tudi Evrope doslej najhuje prizadel Brazilijo, ki je na virus opozorila že oktobra lani. Od takrat so zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3500 domnevnih primerov.

B. O., STA