fbpx

Po novem po zdravila brez papirnatega recepta

Zdravila, Foto: Pixabay

V Sloveniji bomo po novem od zdravnika odhajali brez papirnatih receptov. Te so namreč nadomestili z elektronskimi z namenom večje preglednosti in varnosti pri predpisovanju zdravil. Z januarjem 2016 pa bo na voljo tudi spletni portal zVem (zdravje – vse na enem mestu).

Od ponedeljka naprej bodo zdravniki po celi državi namesto klasičnih papirnatih receptov izdajali elektronske. Papirnati bodo ostali le v treh primerih: pri obisku na domu, v primeru naravnih nesreč in katastrof ter pri receptih, ki jih imajo zdravniki za lastno uporabo.

Za bolnike številne prednosti
Prednosti za bolnike bi naj bile: varnejše in kakovostnejše predpisovanje in izdaja zdravil, poenostavljeni postopki in zmanjšanje nezaželenih učinkov jemanja zdravil. V sistemu eRecept bo prav tako uvedeno preverjanje interakcij in kontraindikacij ob predpisovanju in izdaji zdravila.

Prav tako bolnikom z obnovljivimi recepti ne bo treba več hoditi po zdravila ves čas v isto lekarno. Lahko jih bodo naročili po telefonu in dvignili v katerikoli lekarni. Zdravila bo možno predpisati na daljavo, torej brez obiska ambulante, bolnik pa bo prek portala zVem imel pregled nad recepti, poroča STA.

zVem kot zbirna točka vseh zdravstvenih informacij
Preko spletnega portala zVem bo mogoče dostopati do elektronskih receptov, seznama izdanih zdravil, elektronskih napotnic in naročil ter drugih zdravstvenih podatkov. Podatki bodo na vpogled vsem izvajalcem zdravstvene dejavnosti po Sloveniji, zdravniki v tujini pa bodo do podatkov lahko dostopali le s pisnim dovoljenjem. Bolnik se bo lahko odločil in prepovedal vpogled v povzetek njegovih podatkov, v kolikor tega ne bo storil, se bo smatralo, da se s tem strinja.

Če imate doma še kakšen papirnati recept, ta ni propadel in greste z njim še vedno lahko v lekarno po zdravila.

Spomladi prihodnje leto bo na voljo tudi storitev eNaročanje, ko se bo možno naročiti prek portala zVem, vendar le v primeru zelene napotnice.

A. D.