fbpx

Pomembno: To so lažni zdravstveni nasveti proti koronavirusu Covid-19, ki se jim morate izogibati!

Foto: Pixabay/iStock/Nova24TV

Novi koronavirus se pojavlja v več državah po svetu in trenutno še ni znanega zdravila. To pa ni ustavilo širjenja celega niza neuporabnih zdravstvenih nasvetov, ki so dokaj neškodljivi, med temi pa so tudi taki, ki so za zdravje naravnost nevarni. V nadaljevanju si bomo pogledali nekatere najbolj razširjenje nasvete, ki krožijo po spletu in pri tem pojasnili, kaj glede njih pravi znanost. 

Veliko je zapisov v obliki nasvetov na družabnem omrežju Facebook, kjer navajajo, kako naj bi uživanje česna preprečilo okužbo s koronavirusom. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pravi, da kljub temu, da gre za zdravo živilo, ki ima lahko nekaj protimikrobnih lastnosti, ni dokazov, da uživanje česna lahko zaščiti ljudi pred novim koronavirusom. V veliko primerih takšna sredstva sama po sebi niso škodljiva, če vas ne prepričajo v to, da nehate sledite zdravniškim nasvetom, ki temeljijo na podlagi dokazov.

Ni dokazov, da česen pomaga
Časopis South China Morning Post je poročal o zgodbi ženske, ki je morala iti zaradi zaužitja kar 1,5 kilograma surovega česna na zdravljenje zaradi močno vnetega črevesa. Na splošno vemo, da je uživanje sadja in zelenjave ter pitje vode lahko dobro za zdravje. Vendar pa ni dokazov, da bi določena živila pomagala v boju proti koronavirusu.

Foto: Pixabay

“Čudežni mineralni dodatek”
YouTuber Jordan Sather, ki ima več tisoč sledilcev na različnih platformah, trdi, da lahko “čudežni mineralni dodatek”, imenovan MMS, dobesedno “izbriše” koronavirus. Vsebuje klorov dioksid – belilno sredstvo. Sather in drugi so to snov promovirali še pred izbruhom koronavirusa, januarja pa je ta tvitnil, da “klorov dioksid (aka MMS) ni le učinkovit ubijalec rakavih celic, ampak lahko izbriše tudi koronavirus.”

Lani je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) opozorila, da pitje MMS-a nevarno vpliva na zdravje. Prav tako pa so opozorila glede tega izdali tudi zdravstveni organi v drugih državah. FDA navaja, da ni seznanjena z nobeno raziskavo, ki bi pokazala, da so ti izdelki varni ali učinkoviti za zdravljenje katere koli bolezni. Opozarja, da njihovo pitje lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko in simptome hude dehidracije.

Doma narejena dezinfekcijska sredstva
Obstaja veliko poročil o pomanjkanju gela za dezinfekcijo rok, saj je umivanje rok eden ključnih načinov za preprečevanje širjenja virusa. Ko so se v Italiji pojavila poročila o pomanjkanju le teh, so se na družbenih medijih pojavili recepti za izdelavo domačega gela. Izkazalo se je, da je to bolj primerno za dezinfekcijo površin, ne pa kože. Po besedah znanstvenikov geli za roke na osnovi alkohola ponavadi vsebujejo tudi blažilce, zaradi česar so bolj nežni do kože, glede na 60-70 odstotno vsebnost alkohola.

Profesorica Sally Bloomfield z londonske šole za higieno in tropsko medicino pravi, da ne verjame, da bi lahko naredili učinkovit izdelek za čiščenje rok kar doma – celo vodka vsebuje samo 40 odstotkov alkohola. Ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) pravijo, da bi morala biti večina najpogostejših gospodinjskih razkužil učinkovita za čiščenje površin.

Foto: STA

Koloidno srebro ni priporočljivo
Uporaba koloidnega srebra je bila promovirana v šovu ameriškega televizijskega pridigarja Jima Bakkerja. Ta je trdil, kako naj bi uporaba ubila 12 sevov koronavirusa v 12 urah (ob tem pa je priznal, da še ni bil preizkušen na Covid-19). Zamisel, da bi lahko za zdravljenje koronavirusa učinkovita uporaba koloidnega srebra, se je razširila na veliko preko Facebooka.

Zagovorniki uporabe koloidnega srebra trdijo, da lahko ta zdravi vse vrste zdravstvenih stanj, deluje kot antiseptik in da naj bi pomagal imunskemu sistemu. Obstaja njegova občasna uporaba v zdravstvu, na primer pri povojih, ki se nanesejo na rane, vendar to ne pomeni, da ga je učinkovito kar zaužiti. Ameriške zdravstvene oblasti imajo jasen nasvet, da ni dokazov, da je ta vrsta srebrove učinkovine učinkovita za kakršno koli zdravstveno stanje. Še pomembneje pa je, da lahko povzroči resne neželene učinke, vključno s poškodbami ledvic, napadi in argirijo – stanje, zaradi katerega koža postane modra. Pravijo, da za razliko od železa ali cinka srebro ni kovina, ki ima v človeškem telesu kakršno koli funkcijo.

Pitje vode vsakih 15 minut
Objava, ki se je pojavila na več Facebook straneh, navaja, kako “japonski zdravnik”priporoča pitje vode vsakih 15 minut, da se izplakne katerikoli virus, ki bi morda prišel v usta. Profesorica Trudie Lang z univerze v Oxfordu pravi, da ni “nobenega biološkega mehanizma”, ki bi podpiral idejo, da lahko dihalni virusu preprosto speremo v svoj trebuh in ga ubijemo. “Okužbe, kot so koronavirusi, vdihnete v telo preko dihalnih poti. Nekatere od njih lahko uidejo v usta, vendar tudi nenehno pitje vode ne bo preprečilo, da bi vas ujel virus. Kljub temu pa je pitje vode in zadrževanje hidratiziranosti na splošno dober zdravniški nasvet.”

Vročina in izogibanje sladoledu
Veliko je nasvetov, ki se sklicujejo na to, da vročina ubija virus, zato nastajajo priporočila za pitje tople vode do vročih kopeli in uporabe vročih sušilnikov za lase. Tako se je razširila tudi lažna objava, ki so jo pripisali kar Unicefu, ki trdi, kako naj bi pitje tople vode in izpostavljenost soncu ubilo virus, pri čemer bi se bi bilo potrebno izogibati sladoledu.

Charlotte Gornitzka iz Unicefa glede podanih informacij o koronavirusu pravi, da so popolnoma neresnične. “Vemo, da virus gripe poleti ne preživi zunaj telesa, vendar še ne vemo, kako toplota vpliva na novi koronavirus,” je bila jasna.  Za britanski BBC je profesor Bloomfield povedal, da je povsem neučinkovito, da se poskušamo proti virusu boriti s segrevanjem telesa ali izpostavljanja soncu. “Zunaj telesa za aktivno ubijanje virusa potrebujete okoli 60 stopinj Celzija,” pravi in dodaja, da je to precej vroče, kot katerakoli vroča kopel. Pranje posteljnega perila ali brisač pri 60°C je dobra ideja, saj lahko s tem ubijete vse viruse v tkanini. Ni pa to dobra opcija za umivanje kože. “Tudi vroča kopel ali pitje vročih tekočin ne bo spremenilo vaše telesne temperature, ta namreč ostane stabilna, razen če ste že bolni,” še opozarja.

Hana Murn