fbpx

POZOR! Če v gozdu na tleh zagledate to stvar, se je nikar ne dotikajte

Foto: Pixabay

V slovenskih gozdovih se je pričela akcija cepljenja lisic proti steklini. Ta bolezen je namreč za ljudi lahko smrtno nevarna, prav tako pa so nevarne vabe, s katerimi cepijo lisice. Če jih vidite, se jih nikar ne dotikajte.

Akcijo izvaja Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vabe so sestavljene iz zunanjega ovoja, s katerim privabijo lisice, ter iz notranjosti, kjer so kapsule z oslabljenim virusom stekline. Vabe bodo polagali po slovenskih gozdovih tako, da jih bodo z višine 300 metrov raztrosili iz športnih letal.

Če vabo najdete na svojem dvorišču, jo primite z vrečko ter odvrzite v najbližji gozd, grm ali smeti. Če jo vidite v gozdu, se je ne dotikajte. Če je vaba prišla v stik s svežo rano ali sluznico, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter nujno obiščite zdravniško pomoč.

Vabe za cepljenje lisic proti steklini (foto: STA)

Vabe za cepljenje lisic proti steklini (foto: STA)

Na inštitutu za javno zdravje še poudarjajo, da je cepljenje psov proti steklini nujno, prav tako pa se psi ne smejo prosto sprehajati po javnih mestih. S cepljenjem že več let uspešno preprečujejo širjenje stekline.

M. G.