Pozor! Pazite se. Pomlad je že prišla in prišli bodo tudi oni.

Foto: iStock

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi, opozarjajo v UKC Ljubljana. Pri nas je daleč najpogostejša borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis. Različna obolenja so nekoliko bolj pogosta pri moških, nekatera med njimi so smrtonosna.

Strokovnjaki opozarjajo na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom prične tudi aktivnost klopov, s tem pa se poveča verjetnost okužb, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa, nevarni so tako za ljudi kot za živali. Vsak klop sicer ni okužen, vseeno pa se je potrebno pred njimi zaščititi, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Mila zima in topla pomlad – to je raj za klope
Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 m je lahko klopov veliko, v višjih legah jih je manj. Klopi prezimijo v listju, v skorji drevesnih debel in površinskih zemeljskih plasteh. Brž ko se temperatura tal poviša, postanejo aktivni. Nevarnost okužbe s klopi traja včasih že od februarja pa vse do novembra.

Kako odstranimo klopa s kože?
Na sprehodih in izletih v naravo se zato pred klopi zaščitimo z oblačili, s pomočjo katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, dolgi rokavi, škornji, ruta). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na oblačilih laže opazimo. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čim prej previdno odstranimo. Klopa primemo s koničasto pinceto čim bliže koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

Najbolj učinkovito je še vedno cepljenje …
Čeprav je v Sloveniji cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu – kot npr. gozdni delavci, lovci itd. -, ga priporočamo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis bolj razširjen.

A. D.