fbpx

Preplah med zdravniško stroko: Na pohodu je nova neozdravljiva bolezen

Foto: STA

Britanski zavod za zdravstvo je opozoril na pojav redke spolno prenosljive bolezni, ki jo imenujejo supergonoreja in povzroča neplodnost.

Super mikrob, ki ga imenujejo tudi supergonoreja, se je pojavil pri 34 obolelih, kljub relativno majhni številki bolnikov pa so strokovnjaki zaradi tega pojava zelo zaskrbljeni, saj je ostal le še en antibiotik, ki je proti tej bolezni popolnoma učinkovit. Če postane odporna tudi na ta antibiotik, bi lahko postala neozdravljiva in lahko privede do epidemije, poroča Večernji list.

Vse morajo narediti za zaustavitev bolezni
Do zdaj še niso znane vse posledice te bolezni, so pa znanstveniki potrdili, da povzroča neplodnost. “Odpornost na antibiotike bo večja grožnja za človeštvo od raka,” so dejali na angleškem inštitutu za javno zdravje. Strah pred širjenjem bolezni je znanstvenike prisilil, da vzpostavijo kontakt z vsemi spolnimi partnerji osebe, pri kateri je bila odkrita ta vrsta gonoreje.

Ta je odporna na azitromicin, zato vse sile usmerjajo v njeno zaustavitev. Če ne bodo uspeli, ne bodo ogroženi zgolj posamezniki, temveč celotna družba. Simptomi gonoreje se običajno razvijejo v roku dveh tednov od infekcije, v nekaterih primerih pa se lahko pokažejo šele po nekaj mesecih.

Simptomi pri ženskah:
– bolečina med uriniranjem
– neobičajen vaginalni izcedek zelene ali rumene barve
– bolečine v predelu spodnjega dela trebuha
– v težjih oblikah tudi krvavenje med spolnim odnosom.
Simptomi pri moških:
– bolečine med uriniranjem
– neobičajen izcedek na vrhu penisa, ki je lahko bele, rumene ali zelene barve
– otečena kožica penisa
– v redkih primerih bolečina in občutljivost testisov.

M. P.