Preverite, kako s sadja učinkovito izprati pesticide

Foto: iStock

Lupina jabolka in tudi nekaterega drugega sadja je polna hranil, a hkrati je na njej tudi polno pesticidov. Ko jeste jabolko se sicer lahko odločite, ali boste lupino pojedli ali pa boste jabolko olupili. To pa ne morete storiti v primeru grozdja ali zelenjave, kot je na primer špinača. Kako se lahko torej izognete zaužitju pesticidov?

Odgovor je enostaven. Gre za sestavino, ki jo ima doma domala vsako gospodinjstvo. Natirjev-bikarbonat oziroma soda bikarbona, ki je uporabna v številnih primerih, je po mnenju ameriških znanstvenikov izjemno koristna tudi za izpiranje pesticidov. Rezultati študije so bili objavljeni v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Vzelo vam bo 15 ali 10 minut
Čeprav so znanstveniki že nekaj časa trdili, na lahko pesticide s sadja ali zelenjave uspešno izperemo s pomočjo sode bikarbone, pa do zdaj ni še nihče izmeril, kako globoko pravzaprav pesticidi sploh prodrejo. Kot je pojasnila ena izmed glavnih avtoric študije Lili He, so se posvetili prav temu. Med raziskavo so sadje napojili z zakonsko določeno vrednostjo pesticidov, nato pa so jih skušali odstraniti z vodo, s sodo bikarbono in z razredčeno raztopino belila. Po 15-minutnem izpiranju so bile s sodo bikarbono odstranjene vse kemikalije na površini sadja, vendar pa so nekatere ostale globoko v sadju.

Predstavili so še nekatere druge možnosti pranja sadja:
 • sadje ali zelenjavo lahko poškropite s kisom in nato izperete z vodo – kis namreč uničuje bakterije;
 • sadje lahko 10 minut namakate v vodi z morsko soljo in limoninim sokom.

Ob tem je Hejeva še poudarila, da sicer še ni neposrednih dokazov, da bi bili pesticidi povezani z dolgoročnim vplivom na zdravje ljudi, kot je na primer tveganje za razvoj raka. Kljub temu pa je izrednega pomena, da zmanjšamo vnos in izpostavljenost pesticidom v živilih in tako zmanjšamo rizik v vsakem primeru.

B. O.

 

 • dež

  Soda bikarbona je odlična zadeva, ker je pri ustrezni koncentraciji ravno prav jedka, da se jo da izjemno koristno uporabiti.
  Da pesticidi nimajo škodljivega vpliva na zdravje je pa lovska. Zagotovo ga imajo, razen če nam ne lažejo že zadnjih 50 let (od afere DDT naprej). Vprašanje je le kateri, v kakšni koncentraciji in kateri proizvodi jih vsebujejo. Tule je zanimiv prispevek o nemškem pivu, http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/v-priljubljenih-nemskih-pivih-nasli-pesticid-ki-lahko-povzroca-raka.html.

  • Ne lovska ampak prav bolna izjava. To lahko izrečejo vohomurčki, ki še nimajo stika s svetom.

 • Cucurbita Pepo

  “Ob tem je Hejeva še poudarila, da sicer še ni neposrednih dokazov, da bi bili pesticidi povezani z dolgoročnim vplivom na zdravje ljudi, kot je na primer tveganje za razvoj raka. ” Sedaj je že dokazano da nekateri pesticidi/herbicidi gotovo povzrocajo raka ali pa delujejo kot hormonski motilec.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!