fbpx

Prostovoljna in brezplačna aplikacija #OstaniZdrav je že na voljo v spletni trgovini, z njeno uporabo lahko skupaj še dodatno zajezimo širjenje novega koronavirusa

Mobilna aplikacija "Ostani zdrav". (Foto: Vlada RS)

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je sporočil, da je mobilna aplikacija, ki bo pomagala zajeziti širjenje novega koronavirusa in bo njena uporaba prostovoljna, že na voljo v spletni trgovini: “Aplikacija #OstaniZdrav je uspešno prestala preverjanja in je že na voljo v spletni trgovini Google Play.” Več bo minister predstavil na tiskovni konferenci vlade.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je javnosti sporočil, da je dolgo pričakovana mobilna aplikacija za “varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav” že na voljo v spletni trgovini. Ob tem navaja, da gre za pripomoček, ki uporabniku sporoči ali se je znašel v bližini okužene osebe. Gre za nekaj, kar v kombinaciji z upoštevanjem priporočil s strani posameznikov, pripomore k zajezitvi širjenja novega koronavirusa, posledično pa k varovanju zdravja nas in celotne populacije, poroča Vlada RS.

Gre za še eno dodatno možnost, da posameznik izboljša varovanje tako svojega lastnega zdravja, kot tudi zdravja drugih ljudi. Aplikacijo lahko razumemo kot dopolnilni preventivni ukrep, predvsem pa je v veliko pomoč epidemiologom, ki želijo čimbolj zaustaviti širjenje novega koronavirusa. Na prenosne pametne telefone si jo lahko naložimo povsem prostovoljno, a ob tem velja še vedno upoštevati, da je za uspešno preprečevanje širjenja že omenjenega virusa potrebno še naprej vestno upoštevati vse preostale preventivne ukrepe, ob čemer igrajo ključno vlogo: ohranjanje varnostne razdalje, redno umivanje in razkuževanje rok ter nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, ki so javnega značaja pa tudi v javnem potniškem prometu.

https://twitter.com/BostjanKoritnik/status/1295403507701493762?s=20

Poleg tega, da aplikacija pomaga zajeziti širjenje novega koronavirusa, hkrati tudi razbremenjuje zdravstveni sistem, s tem pa državi omogoča, da z blažjimi ukrepi omejuje njegovo širjenje. Opozori nas, da smo bili v stiku z okuženo osebo, posledično pa obstaja večje tveganje, da smo se tudi sami okužili. Ob tem se pričakuje, da smo ob prejemu opozorila še bolj odgovorni. Predvsem je ključno, da smo pozorni na to kako se počutimo, in če zaznamo kakršnekoli sumljive simptome, kontaktiramo svojega osebnega zdravnika. Pomembno je tudi to, da se izogibamo druženju, še zlasti tistimi osebami, ki spadajo v ranljivo skupino.

Obenem se od nas pričakuje še bolj vestno upoštevanje preventivnih ukrepov, ki se nanašajo na čistočo rok in kašelj, zaščitne maske in na medsebojno razdaljo. Mobilna aplikacija bo strokovnjakom zelo olajšala iskanje, predvsem pa obveščanje oseb, ki so bile v obdobju zadnjih 14 dni v kontaktu z okuženo osebo, vendar jih vseh v sklopu epidemiološkega preverjanja ni bilo mogoče izslediti. Ob tem se na primer omenja sopotnike v javnem prevozu ali pa obiskovalce v nekem gostinskem lokalu, ki so se znašli skupaj z nosilcem okužbe z novim koronavirusom. Ob tem pa gre navesti, da mobilna aplikacija ni le prostovoljna, ampak tudi zastonj.

Posebno tveganje namreč predstavljajo posamezniki, ki so potencialno okuženi ali pa so bili v stiku z okuženo osebo pa se tega niti ne zavedajo in lahko sedaj okužijo ostale, tudi nas. Ta dodaten ukrep zmanjšuje tudi to tveganje. Pomirjujoče pa je dejstvo, da aplikacija ne razkrije niti lokacije niti kdo je okužena oseba, marveč sporoči zgolj to, da sta se dve osebi srečali. Poleg tega lahko funkcije aplikacije kadarkoli onemogočimo ali pa aplikacijo kar v celoti odstranimo, s tem pa bodo izbrisane tudi vse na aplikaciji shranjene informacije. Tisti, ki je zares okužen pa ta podatek deli z ostalimi povsem prostovoljno. Pridobi namreč desetmestno kodo, ki jo sam vnese v aplikacijo, s čimer pokaže, da je odgovoren. Uporaba aplikacije je ključna še zlasti v času preden zbolimo, saj bodo le v tem primeru osebe, s katerimi smo bili v stiku še preden smo izvedeli, da smo okuženi, tudi obveščene in bodo ravnale samozaščitno, ko bo za to še čas.

Domen Mezeg