fbpx

Nevarni virus, za katerega ni zdravila, že v Evropi

Foto: epa

Na Danskem so zabeležili enega izmed prvih primerov okužbe z virusom zika v Evropi. Gre za Danca, ki se je z virusom okužil na potovanju v Južni Ameriki.

Moški je dobil vročino, glavobol in bolečine v mišicah, so sporočili iz univerzitetnega kliničnega centra v Arhusu. Preiskave so nato v torek potrdile, da je okužen z nadležnim virusom, ki ga prenašajo komarji. Sicer se počuti dobro, so še navedli.

Gre za prvi primer okužbe na Danskem. V prejšnjih dneh so okužbe z virusom zika pri evropskih turistih, ki so se vrnili iz Južne Amerike, zabeležili že v več evropskih državah. Okužbo so ugotovili pri treh Britancih in desetih Nizozemcih, so sporočile pristojne oblasti v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

Razširjen v 21 od 55 držav v Amerikah
Virus zika, ki pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil – kar sicer še ni dokazano – za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, pri kateri se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe. Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva.

Ziko prenašajo komarji Aedes aegypti, ki širijo tudi virusa denge in chikungunjya. Zika je bil naravno navzoč v Afriki, dokler se ni maja lani pojavil v Braziliji.

Odtlej se je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil v 21 od 55 držav v Amerikah. Virus je bil v preteklih letih večkrat identificiran tudi pri nemških turistih, ki so se vrnili s teh območij.

B. O., STA