fbpx

Nacionalni inštitut za javno zdravje uradno potrjuje: V Sloveniji imamo primer virusa zika

Foto: Pixabay

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so potrdili, da se je v Sloveniji pojavila prva okužba z virusom zika. Obolela oseba je pred tem potovala na območje, kjer razsaja virus. V Evropi je takih primerov sicer kar 700. 

Sedaj je uradno: V Sloveniji imamo prvi primer okužbe z virusom zika. Obolela oseba se je okužila na potovanju v državo, kjer virus razsaja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa opozarjajo, da identitete obolelega ne smejo razkriti, virus pa so odkrili enkrat v zadnjem mesecu.

Slovenske novice so danes sicer poročale, da naj bi za virusom zbolel eden izmed odbojkarjev slovenske reprezentance, ki je v Brazilijo maja odpotoval na priprave. Po vrnitvi naj dobil visoko vročino, v mišicah pa je čutil bolečine, zato ga je zdravnik poslal na mikrobiološko testiranje v laboratorij. Tam naj bi potrdili, da je okužen z virusom zika. A identitata obolelega uradno ni znana in je oblasti tudi ne bodo izdale, saj gre za varovanje zasebnosti.

Kolar Celarčeva zanikala, inštitut potrdil
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer zanikala, da bi bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z virusom zika. Ob prihodu na sejo vlade je dejala le, da pri omenjenem primeru ne gre za ziko. Okužbo so zanikali tudi pri slovenski odbojkarski zvezi. A Franc Strle z Medicinske fakultete UL je dejal, da ne ve, od kje ministrici taka informacija. Kasneje se je Kolar Celarčeva sicer izgovorila, da je z izjavo želela povedati le, da ni bil okužen odbojkar.

”V Sloveniji smo zaznali importiran primer virusa zike. Obolela oseba ni bila nič posebnega, preučili smo primer in ugotovili, da ne predstavlja tveganja za javno zdravje, kar je najbolj pomembno,” je potrdila Maja Sočan s Centra za nalezljive bolezni.

Zaradi zike preplah predvsem v Braziliji
Zika sicer največ preglavic povzroča v Braziliji, kjer se širi že več kot pol leta. Virus je nevaren predvsem za ženske in nosečnice, saj pri nerojenih otrocih povzroča mikrocefalijo, zaradi katere se novorojenčki rodijo z nenavadno majhno lobanjo. Povezavo med ziko in mikrocefalijo so dokazali prav slovenski zdravniki, zdravila za virus pa še ni. Zaradi razsajanja bolezni so za nekaj časa razmišljali tudi o odpovedi olimpijskih iger, ki se bodo poleti odvijale prav v Riu de Janeiru. Svoj nastop na OI pa so prav zaradi te nevarnosti odpovedali tudi že številni športniki.

Če potujete v Brazilijo – pozor!
V Evropi naj bi bilo prenešenih primerov že okoli 700, v Sloveniji pa je ta primer prvi. Sicer imamo na ministrstvu za zdravje tudi delujočo koordinacijsko skupino za nalezljive bolezni, s katero so že večkrat obravnavali načrt pripravljenosti na morebitni pojav okužbe v Sloveniji. Skladno s tem javnost tudi informirajo, ozaveščajo in posredujejo navodila. ”Predvsem je pomembno, da ljudje, ki potujejo na območja z ziko, upoštevajo pravila glede izogibanja komarjem in pravila glede uporabe kondomov pri spolnih odnosih,” je dejala Mojca Gobec z Direktorata za javno zdravje.

M. G.