Rak debelega črevesa: Kateri so znaki in kako jih prepoznamo?

Rak debelega črevesja je četrto najpogostejše rakavo obolenje, ki v Sloveniji povzroči smrt (Foto: Facebook)

Rak debelega črevesa in danke ni redka bolezen, zato je zelo pomembno, da simptome prepoznamo pravočasno in pričnemo z zdravljenjem čim prej. Rak debelega črevesa je drugi najpogostejši vzrok smrti pri rakavih obolenjih, četrti po vsem svetu in je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji.

Simptomi raka debelega črevesa so na žalost pogosto lahko zelo nejasni in jih je mogoče zlahka zamenjati s kakšnimi drugimi stanji, kot so na primer dednost, prehranjevalne navade, prekomerna teža in debelost, manjša telesna aktivnost in kajenje. Zato je zelo pomembno izvajanje preventivnih testov, zlasti v primerih skupin z visokim tveganjem. V Sloveniji preventivne teste izvaja program Svit.

Tako kot pri drugih rakavih boleznih je tudi tu pomembno pravočasno odkrivanje, saj lahko v zgodnji fazi bolezni z ustrezno obravnavo preprečimo nadaljnji razvoj raka. Pogosto poteka bolezen v zgodnji fazi brez bolezenskih znakov, zato so preventivni pregledi izredno pomembni, posebno po 50. letu starosti.

Najbolj poznani tihi znaki raka na črevesu so anemija, oteženo dihanje, pojavljanje zaprtosti in krčev, vetrovi, čudna barva, vonj blata in krvavitev
Simptomi in znaki bolezni so lahko bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, spremembe v odvajanju blata – mehkejše ali trše blato, sprememba pogostosti odvajanj ter zaprtost, kri v blatu, slabost in bruhanje. Tumorji v danki lahko povzročijo boleče krče, spremembe v premeru blata, občutek polne danke in krvavitve iz nje. Krvavitve lahko povzročajo slabokrvnost ter z njo povezane simptome in znake, kot so utrujenost, vrtoglavica, šumenje v ušesih, oteženo dihanje in splošno slabo počutje. Večina omenjenih znakov in simptomov je povezana tudi z drugimi obolenji prebavil, žolčnimi razjedami ali kamni, hemoroidi ali reakcijami na določeno hrano, zaradi česar veliko ljudi ne gre pravočasno na pregled, kar pa je lahko usodno.

Preventivni presejalni program za rak debelega črevesja in danke Svit, promocijski plakat (Foto: STA)

“Diagnoza anemije je lahko prvi znak notranje krvavitve, tudi če nimate drugih simptomov, kar je še posebej pomembno pri ženskah, ki so prešle menopavzo. Zelo nenavadno dejstvo je, da lahko oseba krvavi do šest mesecev, preden jo opazimo v blatu,” je povedala Patricia Raymond, gastroenterologinja. Če opazite te simptome anemije, obiščite svojega zdravnika. Drugi simptom počasne notranje krvavitve je lahko oteženo dihanje. Če ne gre za agresivno krvavitev, ko že bruhate kri, telo sprosti več plazme v kri, ne da bi ustvarilo železo in rdeče krvne celice,  je še pojasnila Raymondova in dodaja, da postopek preprečuje izgubo krvi v velikih količinah, vendar zmanjšuje sposobnost krvi za prenašanje kisika. To lahko povzroči težave z dihanjem, ki je eden od simptomov raka na črevesju, so zapisali na Ordinacija.hr.

Debelo črevo (Foto: Youtube)

“Kadar v črevesju ne gre vse tako, kot bi moralo, se pojavijo zaprtja in krči,” je povedala gastroenterologinja Randall F. Holcombe. Vzrokov za te pojave je seveda lahko veliko, a če stanje ne izgine, takoj obiščite zdravnika. Če čutite močne in stalne bolečine v desni strani trebušne votline, je to morda znak, da gre za pozno stopnjo bolezni, ki se je že razširila na jetra. Zaprtje, ki se pojavi le občasno in je lahko posledica nepravilne prehrane in ni nekaj, zaradi česar bi vas moralo skrbeti. Če pa zaprtje ne pojenja, je lahko simptom raka na črevesju, zato v takem primeru svetujejo takojšen obisk zdravnika.

Pred kratkim je po bitki z rakom debelega črevesja umrl igralec Chadwick Boseman, najbolj znan po vlogi stripovskega junaka Črnega panterja. Star je bil komaj 43 let (Foto: STA)

Zelo pomembno je, da spremljate blato, ki konča v straniščni školjki, v primeru da je opaziti kri, je potrebno takojšnje ukrepanje.  Če je vaše blato sicer “gosto” in v zadnjem času opazite, da je zelo tanko ali nenavadno oblikovano, so to lahko polipi, ki so se razvili in spremenili obliko blata. Vztrajna driska je lahko tudi simptom raka na črevesju. Krvavitev iz danke doda blatu rdečo barvo, če pa je temna, je lahko tudi signal, da imate težave s črevesjem in da je v njem kri. Čeprav gre morda za simptom razjede, lahko opozori tudi na raka na črevesju.

Sara Kovač