fbpx

Raziskava: Število kožnih znamenj povezano z razvojem kožnega raka

Foto: iStock

Znanstveniki so ugotovili, da več kot 11 pigmentnih znamenj na eni roki povečuje tveganje za nastanek melanoma, najnevarnejše oblike kožnega raka.

Število obolelih za malignim melanonom strmo narašča po celem svetu, v Veliki Britaniji vsako leto za to boleznijo oboli več kot 13.000 ljudi. Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje raka, saj je v zgodnji fazi skorajda povsem ozdravljiv. Poleg izogibanja soncu je priporočljivo tudi redno pregledovanje kožnih znamenj po telesu.

Večina znamenj ni nevarnih
Večina znamenj, ki so lahko različno velika, ovalne ali okrogle oblike z gladkim robom, ni nevarnih. Zaradi posebnih celic, ki proizvajajo pigment melanin, so običajno rjave barve. Pri ocenjevanju sumljivih sprememb uporabljamo naslednja merila:

  • A (asimetrija),
  • B (rob),
  • C (barva),
  • D (velikost) in
  • E (razvoj).

Pozorni moramo biti na to, ali se je znamenje v zadnjem času spremenilo po velikosti, obliki, barvi in debelini.

Melanon se lahko razvije iz obstoječega znamenja ali pa se pojavi na novo. V skupino z največjim tveganjem sodijo tisti, ki se pogosto sončijo, imajo svetlo polt in veliko kožnih znamenj.

Kakšna je povezava med številom kožnih znamenj in tveganjem za razvoj te bolezni, so ugotavljali angleški znanstveniki s Kraljevega kolidža v Londonu v raziskavi, katere rezultati so bili nedavno objavljeni v »the British Journal of Dermatology«.

V osemletni raziskavi, v kateri je sodelovalo 3000 žensk dvojčkov, so zbirali informacije o tipu kože, pegah in kožnih znamenjih po celem telesu, svoje ugotovitve pa so preverili tudi na skupini 400 ljudi obeh spolov, ki so oboleli za melanonom.

Več kot 100 znamenj, petkrat večje tveganje
Znanstveniki so dognali, da je na podlagi števila kožnih znamenj na desni roki mogoče ugotoviti, kakšno je število znamenj po celem telesu. Več kot 100 takšnih znamenj po celem telesu pomeni petkrat večje tveganje od običajnega za razvoj bolezni. Najbolj so izpostavljene tveganju ženske, ki jih imajo več kot 11 na eni roki in s tem večjo verjetnost, da jih imajo več kot 100 po celem telesu.

Rezultati, do katerih so se dokopali angleški znanstveniki, bodo splošnim zdravnikom znatno olajšali ocenjevanje tveganja za nastanek te nevarne bolezni.

 

T. P.