fbpx

Raziskava ugotavlja: Ženske spijo pol ure dlje kot moški

Foto: iStock

Znanstveniki so objavili spalne navade različnih narodov. Nizozemci imajo dnevno skoraj eno uro več spanca kot Japonci ali Singapurci. Ženske pa spijo skoraj pol ure dlje kot moški.

Študija, ki so jo objavili v reviji Science Advances, ugotavlja, da ženske spijo dlje kot moški, med katerimi najmanj časa spijo moški v srednjih letih. Podatki bi po besedah znanstvenikov lahko pripomogli pri soočenju z “globalno spalno krizo.”

Raziskava ugotavlja, da imajo Japonci in Singapurci v povprečju sedem ur in 24 minut spanca na dan, medtem ko imajo Nizozemci osem ur in 12 minut spanca. Britanci in Francozi spijo malo manj kot osem ur na dan, poroča BBC.

Zajela nas je spalna kriza
Pomemben element spanca je tudi čas, ko gremo v posteljo, in čas jutranjega vstajanja. Eden od raziskovalcev Daniel Forger je ocenil, da obstaja konflikt med našo željo, ko želimo biti pozno pokonci, in organizmom, ki nam zapoveduje, da moramo v posteljo zgodaj. “Družba nas prisiljuje, da ponoči ostanemo pokonci čim dlje, naša telesa pa želijo v posteljo bolj zgodaj,” je povedal strokovnjak za spanje, ki je mnenja, da smo ljudje v globalni spalni krizi.

Spanec povezan z boleznimi
Študija ugotavlja, da ženske spijo 30 minut dlje kot moški in da tisti, ki več časa preživijo pri sončni svetlobi, gredo tudi prej v posteljo. Obstaja tudi povezava med posameznikovo starostjo in njegovim spancem. Veliko število zbujanj med spancem so ugotovili pri mladih ljudeh. Prav tako je moten spanec pri delavcih, ki delajo v izmenah, povezan s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z dvema tipoma diabetesa.

M. P.