fbpx

Raziskave pri moških, ki so preboleli covid-19, odkrile okvare na testisih in zmanjšano plodnost

Slika je simbolična (foto: PIxabay)

Kitajski znanstveniki svarijo, da naj bi koronavirus potencialno zmanjšal plodnost med moškimi, ki so preboleli covid-19. Raziskovalci z univerze za znanost in tehnologijo Huazhong v Wuhanu opozarjajo, da so potrebne nujne raziskave glede dolgoročnih posledic za moško plodnost v zvezi s covid-19. Vse več naj bi bilo dokazov, da se pri moških, ki so bolezen preboleli zmanjša mobilnost spermijev, zmanjša število spermijev in pojavijo celo poškodbe testisov.

“Menimo, da je nujno spremljati moške covid-19 paciente med okrevanjem,” sta po poročanju RT povedala mikrobiolog Yu Tian in reproduktivni biolog Li-quan Zhou.

Sars-CoV-2, virus ki povzroča covid-19 vstopi v človeško telo preko encima, ki se nahaja v številnih ključnih organih vključno s pljuči, srcem, ledvicami in črevesju. Zaradi tega so organi tudi dovzetni za okvaro, saj je virus že zakoreninjen, ko se začne razmnoževati.

Manj in počasnejši spermiji odraz zmanjšane plodnosti
Receptorji encima ACE2 pa se lahko nahajajo tudi v moških spolnih organih. V preliminarnih raziskavah so znanstveniki odkrili virus tudi v semenskih izlivih pacientov pozitivnih na covid-19. Raziskovalci z nemške Justus-Liebig Univerze in Univerze Allameh Tabataba’i v Iranu poročajo o neposrednih dokazih poškodb na testisih po okužbi s covid-19. Na vzorcu 105 covid-19 pacientov so v kar 84 primerih odkrili sledove vnetja na tkivu testisov.

Skupine znanstvenikov so preučevale kvaliteto sperme in pri pacientih iskale znake oksidativnega stresa. Odkrili so da je stopnja vnetij in celičnega stresa za razliko od kontrolne skupine kar dvakrat višja v skupini pacientov, ki so preboleli covid-19. V kontrolni skupini je bilo 105 zdravih moških, v skupini s covid-19 pacienti pa jih je bilo 84. Po njihovih ugotovitvah je bila sperma okuženih trikrat počasnejša, ravno tako na pa naj bi se opazno zmanjšalo tudi število spermijev.

To je po besedah Behzada Hajizadeha Malekija z nemške univerze povezano z “nižjo kvaliteto sperme in zmanjšano potencialno plodnostjo.” Maleki je priznal, da se stanje sčasoma popravi, a je opozoril, da je so posledice nadpovprečno dolgo prisotne med pacienti s covid-19, ravno tako pa naj bi se silovitost posledic ujemala s silovitostjo prestane bolezni.

Študijo kitajskih znanstvenikov “Evaluating the impact of COVID-19 on male reprodution” lahko najdete TUKAJ. Študijo v sodelovanju iranske in nemške univerze “COVID-19 and male reproductive function: a prospective, longitudinal cohort study” pa najdete TUKAJ.

Ivan Šokić