fbpx

Razlogi, zakaj je dobro piti pivo

V nasprotju s splošnim prepričanjem pitje piva sploh ni škodljivo. Še več, raziskave kažejo na mnoge koristi. Če ga seveda pijemo v zmernih količinah.

Če se pri pitju znate držati mere in veste, kdaj je potrebno nehati, potem pitje piva sploh ni slaba izbira. Če seveda nimate zdravstvenih težav ali niste kakorkoli drugače odvisni od alkohola. Spletni portal The Times of India našteva kar nekaj razlogov, zakaj je pitje piva koristno. Zbrali smonajbolj zanimive.

Pivci piva živijo dlje in bolje
Vsi vemo, da je prekomerno pitje škodljivo, da imajo vinjeni ljudje močno poslabšano koordinacijo, da so posledice lahko še veliko hujše, na primer ciroza jeter in druga kronična obolenja. Po drugi strani pa vse več neodvisnih raziskav kaže, da popolna abstinenca tudi ni prava izbira.

Za razliko od tistih, ki ne pijejo nič, in tistih, ki pijejo preveč, zmerni pivci živijo dlje in bolje. Zaradi nizke stopnje vsebnosti alkohola v primerjavi z vinom in žganimi pijačami je zmerno pitje piva najboljša izbira.

Pivo ni krivo za pivski trebuh
In še dva bolj zabavna, pa zato nič manj znanstveno podkrepljena razloga za pitje piva. Na primer ta, da pivo ni krivo za t. i. pivski trebuh.

Ena od študij je tako pokazala, da količina popitega piva sploh ni povezana z debelostjo. Prav tako ne drži, da bi imeli pivci piva kaj večji pivski trebuh kot pivci drugih vrst alkohola. Še več, zmerni pivci piva naj bi imeli celo nižjo telesno težo kot pivci vina in žganja. Zato nekateri znanstveniki pitje piva, ki spodbuja metabolizem in preprečuje nalaganje maščob, priporočajo celo kot zdravo vrsto diete.

Bolj varno kot voda
Pivo pa se lahko izkaže za tudi za bolj varno pijačo kot sama voda. Če se na primer znajdete v kraju, kjer odsvetujejo pitje vode iz pipe, je pivo boljše celo od ustekleničene vode. Pivo gre namreč skozi proces varjenja.

Z zdravstvenega vidika ostane varno tudi še potem, ko je že zaprto, saj bi se ob nepravilno nameščenem zamašku pokvarilo. Tudi sicer v pokvarjenem pivu niso prisotne nobene bakterije, ki bi lahko ogrožale naše zdravje.

Če upoštevamo še druge razloge, da npr. zmerno pitje piva zmanjšuje nevarnost srčnega napada in možnosti obolenja za rakom, se zdi pivo med alkoholnimi pijačami resnično najboljša izbira.

B. K.