Revolucionarno odkritje: Aktivirajte cirkadijsko uro in ubijte rakave celice!

Foto: iStock

Sestavina, ki cilja na cirkadijsko uro, zmanjšuje možnost možganskega raka in tudi nekaterih drugih vrst te agresivne bolezni. 

Ženske, ki delajo ponoči, so izpostavljene večjemu tveganju, da zbolijo za rakom na dojkah in prebavnem sistemu, bolj jih ogroža celo rak kože, je razkrila nedavna raziskava. Raziskovalci pa so opazili močno povezavo med rakom in cirkadijsko uro, biološkim sistemom, ki nadzoruje dnevni razpored fizioloških procesov.

Najnovejše ugotovitve bi lahko pripeljale do nove serije zdravil proti raku, saj so raziskovalci odkrili podrobnosti o ključni molekularni povezavi med cirkadialnim ritmom in rakom.

Interakcije uničijo rakave celice
Bistveni elementi telesne cirkadijske ure so nuklearni hormonski receptorji REV-ERBα in REV-ERBβ. Gabriele Sulli in Satchidananda Panda z inštituta za biološke študije Salk sta skupaj s sodelavci odkrili, da takrat, ko vsaka od dveh majhnih organskih molekul SR9009 in SR9011 vključita svoje receptorje v celični kulturi, interakcije uničijo rakave celice na prsih, debelem črevesju, v možganih, uničijo pa tudi celice, ki povzročajo levkemijo in melanom.

SR9009 je zavrl tudi rast glioblastoma, oblike možganskega raka, ter podaljšal čas preživetja pri miših, ki so se bojevale s tumorji glioblastoma. Še več, njegova uspešnost je podobna kot pri zdravilu temozolomid, ki je trenutno standardno zdravilo za zdravljenje glioblastoma, vendar pa je novo odkritje boljše, ker ne povzroča neželenih stranskih učinkov. Temozolomid med drugim pogosto povzroča izpadanje las, gastrointestinalne težave in probleme živčnega sistema. SR9009 in SR9011 povzročita krvno-možgansko pregrado, ki rakavim celicam onemogoča, da dosežejo možgane. Morda je edina pomanjkljivost ta, da niso oralno dostopni, zato so jih raziskovalci morali vbrizgati v živali, na katerih so delali raziskave. Podatki razkrivajo, da bi prav ta postopek lahko ozdravil številne vrste raka z zgolj nekaj neželenimi stranskimi učinki. Hkrati pa opozarjajo, da je treba nadaljevati raziskave, da bo zdravilo varno tudi za ljudi.

Ekipa iz Salka je ugotovila, da obe spojini ubijata rakave celice z zaviranjem proizvodnje lipidov in avtofagijo, procesom, v katerem celice razgrajujejo neželene celične komponente. Rakotvorne celice namreč potrebujejo metabolične procese za rast in reprodukcijo, še piše cen.acs.org.

J. G.