fbpx

Katastrofa: Zadnji smo na lestvici umrljivosti zaradi raka. Denar iz zdravstva pa odteka lastnikom znanega tednika

Foto: Pixabay

Slovenija se je še enkrat znašla na repu vseh držav Evropske unije. Kar 32 odstotkov vseh smrti v Sloveniji povzroči rak, kar je najvišji odstotek izmed vseh držav EU. Najmanj jih zaradi raka umre v Bolgariji. Najbolj pogost je rak na pljučih, rak na dojkah in rak na prostati. 

Direktorat evropske komisije za statistiko Eurostat je ob današnjem svetovnem dnevu raka objavil statistične podatke o smrti zaradi raka. Slovenija se je znašla na prvem mestu po deležu smrti, ki so posledica obolenja za rakom. Kar 32 odstotkov vseh smrti v Sloveniji je posledica raka. Izredno visok delež je tudi na Nizozemskem in na Irskem.

.”

Med državami, kjer rak povzroči najmanj smrti, so Bolgarija, kjer je rak povzročil le 17 odstotkov smrti, sledijo ji Litva, Romunija in Latvija.

Zaskrbljujoč podatek je predvsem to, da je rak pogostejši krivec smrti pri mlajših od 65 let. Zaradi raka je umrlo manj kot 25 odstotkov, starejših od 65 let, medtem ko je pri mlajših teh primerov več kot 35 odstotkov.

Pri moških najpogostejši rak na pljučih
V Evropski uniji je v letu 2013 zaradi raka umrlo skoraj 1,3 milijona ljudi, skupaj je rak povzročil kar 26 odstotkov smrti, od tega pa je bilo več moških kot žensk. Moški so v največ primerih zbolevali za rakom na pljučih, rakom na debelem črevesju in danki ter za rakom prostate. Pri ženskah prevladuje rak dojk, pogosto pa zbolijo tudi za rakom na pljučih in debelem črevesju.

M. G.