fbpx

Slovenka okužena z virusom zika, splav naredili v 32. tednu nosečnosti

Otrok z mikrocefalijo (foto: epa).

Slovenski raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so prvi na svetu dokazali, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda. Gre za eno najpomembnejših odkritij, za katero so si zadnje mesece prizadevali ugledni inštituti po vsem svetu. To pa jim je uspelo predvsem zato, ker je nosečnica ob vrnitvi iz Brazilije obiskala UKC Ljubljana.

Prestižna medicinska revija New Englad Journal of Medicine je 10. februarja objavila prelomni prispevek raziskovalcev Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in Inštituta za patologijo z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana in Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana, ki dokazuje, da lahko virus zika preko okužene matere okuži možgane ploda ter v primeru take okužbe povzroči trajno okvaro možganov in mikrocefalijo.

Virus potrjen v tkivu možganov
Prispevek je prelomen, saj so raziskovalci doslej samo sumili na to povezavo, s to raziskavo pa je bila prisotnost virusa zika v možganih ploda potrjena. Dosežek naših znanstvenikov odmeva tudi v številnih svetovnih medijih.

Pomemben dosežek skupine slovenskih raziskovalcev bodo predstavili opoldne na novinarski konferenci v Ljubljani.

Daily Mail ob tem poroča o nekaterih podrobnostih raziskave. Kot so navedli, se je 25-letnica okužila z virusom zika v 13. tednu nosečnosti med bivanjem v Braziliji, kjer je delala kot prostovoljka. V 28. tednu se je vrnila v Evropo in, kot je razvidno iz strokovnega članka, prišla v UKC Ljubljana, kjer so zdravniki ugotovili, da ima njen še nerojeni otrok nenavadno majhno glavo. Po posvetovanju se je ženska v 32. tednu nosečnosti odločila za splav.

Obdukcija je nato razkrila, da je imel otrok mikrocefalijo in poškodbo možganov. Prav tako je bil virus zika potrjen v samem tkivu njegovih možganov. Virus je bil najden samo v možganih in nikjer drugje.

Strokovnjaki s Harvarda so ob tem opozorili, da to sicer ni absolutni dokaz, da virus zika povzroča mikrocefalijo, je pa povezava toliko bolj verjetna.

V laboratoriju Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so konec januarja testirali tri ljudi, od tega dve nosečnici, ki so se vrnili iz krajev, kjer razsaja epidemija, vendar so bili, kot so takrat dejali, vsi rezultati negativni.

Nosečnica je v Slovenijo prišla zdrava
Kot je pojajsnila Nataša Tul Mandić, predstojnica Kliničnega oddelka za perinatologijo z Ginekološke klinike UKC Ljubljana, je bila nosečnica ob prihodu v Evropo popolnoma zdrava. Za virozo, ki jo povzroča virus zika, je zbolela že pred prihodom v Evropo in v Sloveniji ni bila kužna ali nevarna za okolico.

Virus se lahko z nosečnice na plod prenese kadarkoli v času nosečnosti, a možnost za razvoj mikrocefalije je največja v prvem tromesečju.

Do zdaj je bil samo sum
Virus zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes in se običajno pojavlja v Afriki, se je od lanskega leta razširil po državah Latinske Amerike in Karibov, hkrati z njim pa so zabeležili tudi porast novorojencev z mikrocefalijo.

Do zdaj ni bilo znanstveno potrjenih dokazov, da zika povzroča mikrocefalijo, a je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da za takšno povezavo obstaja močan sum. WHO je virus zika pred dnevi razglasil tudi za globalno nevarnost za javno zdravje.

B. O., STA