fbpx

So v Nutelli, čokoladici Snickers in Coca-Coli gensko spremenjeni organizmi?

Foto: epa

Nutella, Snickers, Coca-cola, Fanta in Sprite so le nekateri izmed proizvodov, ki so se znašli na spisku izdelkov, ki naj bi vsebovali gensko spremenjene organizme. Navedbe o tem ste morda na svoj elektronski naslov v verižnem sporočilu, ki že nekaj časa kroži po spletu, prejeli tudi vi. Pa je to res? Kaj sploh so gensko spremenjeni organizmi in kako je to področje urejeno v Sloveniji?

Morda ste tudi vi v zadnjem času na svoj elektronski naslov dobili zaskrbljujoče sporočilo o tem, katere priznane blagovne znamke hrane vsebujejo gensko spremenjene organizme (GSO). Tam lahko najdemo izdelke, ki jih pogosto uporabljajo tudi povprečne slovenske družine. Na spisku se tako znajdejo: Snickers, Mars, Twix čokoladice, Lipton čaj, Uncle Ben’s grah, Ferrerove čokolade (Nutella, Kinder jajca), Coca-cola, Sprite, Fanta in drugi svetovno znani izdelki.

Ker je spisek na prvi pogled povprečnega državljana res zastrašujoč, še bolj zastrašujoče pa je spremno besedilo, ki govori o velikih tumorjih, ki se podganam pojavijo zaradi prehrane z gensko spremenjeno koruzo, smo se odločili raziskati pristnost tega sporočila. Sporočilo kroži po internetu že dobri dve leti in vprašanje o njegovi verodostojnosti so sprožili že mnogi. Originalno sporočilo je nastalo v Srbiji, in sicer so ga začeli deliti z elektronskega naslova uslužbenke srbskega inštituta za zdravje pri delu, potem ko so ji vdrli v elektronsko pošto, poroča srbski portal Politika.

Da je vsebina članka neverodostojna, so že pred nekaj meseci potrdili tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. ”Seznam izdelkov kroži po spletu že leto in pol. Gre za seznam izdelkov multinacionalk, ki prilagodijo svoje izdelke lokalnim, v našem primeru evropskim normativom in zakonodaji. Na trgu EU morajo biti vsa živila označena, če vsebujejo gensko spremenjene organizme. Če to ni označeno, potem živilo ne vsebuje gensko spremenjenih sestavin,” so zapisali na spletni strani, podobno pa so nam odgovorili tudi z Inštituta za varovanje zdravja, kjer so veliko izdelkov s spiska že večkrat testirali, a sledi GSO niso našli.

A četudi spisek ni verodostojen, zbudi pri marsikom slab občutek in vprašanja – kakšno hrano sploh jemo? Kaj pa če se v naši hrani res skrivajo gensko spremenjeni organizmi in kaj to pomeni za naše zdravje?

Greenpace-ovi aktivisti na Tajskem (foto: epa)

Greenpeaceovi aktivisti na Tajskem (foto: epa).

Eden glavnih v boju proti GSO je Greenpeace
Gensko spremenjeni organizmi so živi organizmi, v katerih je bil genski material spremenjen s postopki, ki potekajo drugače kot v naravi. Izbrane gene s pomočjo sodobne biotehnologije prenesejo iz enega organizma v drugega, tudi če gre za organizme različnih vrst. Da so GSO slaba stvar, se v svetu trudijo prikazati mnogi.

Eden glavnih v boju proti gensko spremenjenimi organizmi je Greenpeace, ki poudarja, da neškodljivost GSO ni bila nikoli dokazana. Sklicujejo se na več raziskav, v katerih predstavlja uživanje GSO določena potencialna zdravstvena tveganja. Prav tako poudarjajo, da gensko spremenjeni organizmi niso naravni, povzročajo pa tudi izgubo biotske raznovrstnosti.

A trenutno se GSO bolj kot za hrano uporabljajo za krmo živali. Argumenti glavnih zagovornikov GSO so, da z njihovo uporabo ni več potrebno uporabljati pesticidov, insekticidov in drugih kemičnih snovi, nekateri strokovnjaki pa predvidevajo, da bi z uporabo gensko spremenjenih organizmov lahko zmanjšali delež industrijske obdelave in delež lakote v svetu.

Foto: epa

Foto: epa

Še posebej pozorni so na riž iz Kitajske

Vseeno pa se marsikomu, ki ne želi tvegati, še vedno poraja vprašanje, ali v svoji hrani uživa gensko spremenjene organizme. V Sloveniji je področje gensko spremenjenih organizmov urejeno skladno z evropsko zakonodajo, ki se je spremenila lansko leto.

 

Vsak gensko spremenjeni organizem mora biti – da se lahko uporablja na tem območju – predhodno odobren s strani Evropske unije. Vsaka hrana, ki vsebuje GSO, mora imeti to tudi jasno označeno.

Na tem področju tako EU kot Slovenija izvajata redne kontrole. Kot so nam povedali na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, opravljajo vsako leto več inšpekcij in monitoring, tudi nad uvoženimi stvarmi, predvsem nad rižem s Kitajske. Prisotnosti gensko spremenjenih organizmov v več letih še niso zaznali.

Slovenija je proti GSO
Lansko leto spremenjena evropska zakonodaja pa je dala državam članicam EU več svobode pri odločanju glede gensko spremenjenih organizmov. Slovenija je svojo možnost izkoristila ter prosila za izključitev svojega ozemlja iz pridelave GSO. To pomeni, da v Sloveniji ni dovoljeno proizvajati nobenih gensko spremenjenih organizmov, niti tistih, ki so na ravni Evropske unije že odobreni.

M. G.