fbpx

Sok ene limone, pa krepka kurja juhica proti prehladu

Foto: Bobo

Mokro in mrzlo jesensko vreme, prelahka oblačila in obutev pa preveč stresa, je idealna kombinacija, da se nas loti prehlad. V takih dneh, še bolj pa že za preventivo, pomaga vitamin C. Ko je že prepozno pa domača kurja juhica. 

Kašljanje, kihanje, vročina, vneto grlo, glavobol in bolečine v sklepih. Vam zveni znano? Zagotovo, saj gre za najpogostejše težave, ki jih povzročajo virusi. Strokovnjaki govorijo o “gripozni” okužbi, nasprotni od prave gripe, traja dlje, je hujša in jo vselej spremlja visoka vročina.

Gripozno okužbo lahko povzroči okoli 200 različnih virusov. Naselijo se v vlažnem okolju ustne, nosne in žrelne sluznice in se izredno hitro razmnožujejo. Ko je prehlad enkrat že tu, ne pomaga več nobeno zdravilo proti gripi. Za okrevanje lahko poskrbi le še telo samo.

Za preventivo: limona, solata in druga presna hrana
V hladnih, mokrih mesecih se gripozni okužbi najlažje izognemo z uživanjem vitamina C. Sok ene limone na dan vso zimo varuje pred okužbo. Obilni obroki solate, presne hrane in zelenjave povečujejo vsebnost vitamina C v krvni plazmi in belih krvničkah, naših najpomembnejših branilcih pred bolezenskimi klicami.

Veliko vitamina C najdemo tudi v naslednjih živilih: kiviju, pomarančah, ananasu, grahu, jagodičju, zeleni papriki, paradižniku, repi, sladkem krompirju, zelju in špinači. Seveda je pri tem pomembno, da kupujemo, kadar je le mogoče, lokalno in ekološko pridelano hrano.

Foto: Bobo

Foto: Bobo

“Kurja župca” proti prehladu
Pravijo, da krožnik domače kokošje juhe ublaži neprijetne simptome prehlada. Znanstveniki celo pravijo, da zmanjša tudi vnetje v pljučih, ki je pogost simptom številnih bolezni dihal. Čeprav še ne vedo, kako se to pravzaprav zgodi, domnevajo, da kokošja juha upočasni dejavnost nevtrofilov in belih krvničk, ki povzročajo nabiranje sluzi v pljučih.

Za ljubitelje pekoči jedi, pa še tale nasvet. Pekoča narava nekaterih živil odpira zamašene nosne kanale. Zato ob prehladu le sezite po feferonih, ingverju, hrenu in gorčici.

V. V.