fbpx

Grozno: Poglejte, kaj se dogaja v vašem telesu deset minut po zaužitju gazirane pijače

(Foto: iStock)

Ste vedeli, da že en kozarec sladke gazirane pijače negativno vpliva na vaše telo? Uživanje sladkih gaziranih pijač lahko v telesu vodi celo do enakih učinkov kot heroin. 

Ste se kdaj spraševali, kaj se dogaja z vašim telesom po tem, ko popijete kozarec sladke gazirane pijače? Le-ta na telo ne vpliva le takoj po zaužitju, ampak so njeni učinki vidni tudi eno uro po tem. Na posledice so opozorili ameriški farmacevti The Renegade Pharmacists v svoji ikonografiki.

Znanstveniki so ugotovili, da redno pitje dietnih gaziranih sladkih pijač (tudi zgolj ena pločevinka na dan) povečuje možnost za nastanek srčnih bolezni, možganske kapi, sladkorne bolezni in visokega krvnega pritiska. 

Po prvih 10 minutah:
Telo je zaužilo preveliko količino sladkorja na enkrat. Učinek je enak, kot da bi pojedli deset žlic sladkorja. Sproži se delovanje fosforne kisline, ki ta sladkor odvaža, hkrati pa telesu odvzema vitamine in minerale. Prav tako sladkor negativno vpliva na zobe in jih lahko potemni.

Po 20 minutah:
Raven sladkorja v krvi raste in povzroča počasno izločanje inzulina. Jetra reagirajo tako, da odvečen sladkor pretvarjajo v maščobo.

Po 40 minutah:
Prihaja do absorbcije kofeina. Krvni tlak raste, zato jetra v krvni obtok odvajajo več sladkorja. Receptorji adenozina v možganih so blokirani, občutek utrujenosti in zaspanosti je preprečen. V telesu se začne izločati dopamin, hormon sreče. Podobno se zgodi pri uporabi heroina.

Po 1 uri: 
Gazirana pijača še naprej deluje na metabolizem, saj se fosforna kislina veže s kalcijem, magnezijem in cinkom v črevesju. Velika količina sladkorja in umetnih sladil je lahko vzrok za povečano izločanje kalcija.

M. G.