Spet v službi, a pozor – to se vam bo zgodilo, če sedite 9 ur na dan

Foto: Pixabay

Vse pogostejša so opozorila, da “sedeč” način življenja predstavlja precejšnje tveganje za zdravje. Uradniško delo ali drugo sedenje pred televizijskim ekranom ima negativne posledice za človeški organizem. Zadnje raziskave kažejo, da je predolgo sedenje in tudi spanje škodljivo za telo – enako kot kajenje ali prekomerno uživanje alkohola.

V časopisu Journal of the National Cancer Institute so objavili obširno raziskavo, v kateri so potrdili številne težave ljudi, ki večino dneva presedijo. Tako imajo 66 odstotkov več možnosti, da zbolijo za rakom, v primerjavi z ljudmi, ki ne živijo na tak način. Raziskava je povzela rezultate 43 različnih študij, v katerih so ljudi spraševali o življenjskih navadah. Metaanaliza podatkov je zajela kar 4 milijone ljudi, med njimi tudi 68.936 obolelih za različnimi vrstami raka.

Ne smemo pozabiti še na številne druge nevšečnosti, ki jih povzroča vsakodnevno sedenje – od bolečin v hrbtenici, nepravilne drže, pomanjkanja prekrvavitve, nastanka krčnih žil do tveganja za nastanek sladkorne bolezni ter še mnoge druge težave pestijo ljudi, ki čez dan pretežno sedijo.

Raziskava v časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology pravi, da v povprečju sedimo 9 ur na dan, kar znese 67 ur na teden. V povprečju 6 ur spimo, 7 ur pa smo v gibanju. Zaradi dolgotrajnega sedenja v primerjavi z generacijami izpred 50 let porabimo približno 100 kalorij manj. In kakšne so posledice tega? Vsaj 5 neželenih kilogramov preveč. Še vedno ne želite vsako uro vstati vsaj za 2 minuti?

A. D.