Starši, pozor! V hrani za dojenčke so odkrili sledi kemičnih snovi, ki povzročajo rak in diabetes

Foto: iStock

V vedno več prehrambnih izdelkih za majhne otroke in dojenčke strokovnjaki iz neprofitne organizacije Clean Label Project z analizami odkrivajo sledi kemičnih snovi, kot so na primer arzen, svinec in kadmij. Skupina ameriških znanstvenikov je analizirala 530 različnih žitaric, napitkov in prigrizkov, rezultati analiz pa so jih šokirali.

Njihove zadnje ugotovitve so bile, da od analiziranih izdelkov 65 odstotkov izdelkov vsebuje arzen, 58 odstotkov vsebuje kadmij, 36 odstotkov vsebuje svinec in 10 odstotkov vsebuje sledove akrilamida.

Nadalje jih je šokiralo odkritje, da 80 odstotkov nadomestnega mleka za dojenčke vsebuje arzen. To je strup, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) povezuje z nizom zdravstvenih težav, ki se pojavljajo pri otrocih. Arzen lahko povzroča srčno-žilne bolezni, diabetes in celo raka. Velike količine arzena so odkrili tudi v izdelkih na osnovi riža. Po teh ugotovitvah je bila Evropska unija prisiljena ukrepati, zdaj je namreč dovoljena količina arzena v teh izdelkih 0,1 miligrama na kilogram riža.

Škoda na prebavilih
Najbolj skrb vzbujajoče dejstvo pa je, da se strupene snovi nahajajo v hrani za otroke in dojenčke, ki so najbolj ranljivi. Podatki o arzenu pa kažejo, da lahko ta snov v otroškem biološkem sistemu zelo vpliva na razvoj prebavil. Strokovnjaki so še ugotovili, da je bilo 60 odstotkov hrane, pridelane pod oznako ”BPA free”, proizvedene na osnovi industrijske kemične snovi, ki jo uporabljajo za izdelavo plastike.

N. Š.

 • Vera

  Nekoč nismo kupovali ” umetne hrane ” za dojenčke , ker smo jim matere skrbno pripravile domačo hrano . Današnje mamice so pa prekomot , da bi kaj same naredile .

 • Olga_10

  Ko ni morale..in odgovornosti! Mamam svetujem, da kuhajo doma! Bo ceneje in bolj zdravo!

 • Morala

  Potem pa se čudijo od kod je toliko bolezni. Tudi, če bi mame kuhale doma, ni več nič zdravo. Vse je že po malem zastrupljeno.

 • dež

  Lahko, da je vse res, a dokler ne piše, pri katerih proizvajalcih in v katerih proizvodih so to ugotovili, so vsa ta odkritja navaden lari-fari.

 • indijanka

  Kolk luškan fantek na slikici…. Tiste, ki so odgovorni za prisotnost strupenih snovi v hrani dojenčkov, bi morali pometati krokodilom.

  • dr Janez Sveti

   In kaj imajo krokodili z otroki?
   Dr Janez Sveti torbica

   • indijanka

    Komentar v stilu članka. Lastnike podjetij, ki proizvajajo tako hrano bi bili veseli krokodili.

    • dr Janez Sveti

     Kaj pa če so delničarji..njih 12.000?
     DR Janez Sveti razpršeno vlaganje

     • indijanka

      Vse do zadnjega. Pohlep lahko zmanjšata strah in ljubezen. Z ljubeznijo gre prepočasi.

     • dr Janez Sveti

      Poznam enega , ki ima farmo krokodilov. Če boš potrebovala seveda. Nagrada..torbica!
      Dr Janez Sveti trgomerc

     • indijanka

      Hmm..ja. Torbice in čevlji. Skušam krotit svoje navdušenje nad njimi zaradi spoštovanja živali. Na področju potrošništva me čaka še veliko dela. Spomnim se dedka. Znal je krotiti svoje oči in hkrati je občudoval lepe stvari. Ko sem pred dnevi prestopala na večjih letališčih, sem imela veliko dela sama s seboj.

     • dr Janez Sveti

      Verjetno so na letališčih tudi drugi imeli s tabo veliko dela. Boje bi bilo, da si ostala doma. Mislim..nebi imela toliko dela sama s sabo in drugi s tabo..:) :) :)
      DR Janez Sveti skormni

     • indijanka

      BIla je prava pustolovšćina. Letališča, presedanje, milijonsko mesto. Prvič sem bila sama. Ponavadi hodim za kom, ker nimam občutka za smer. Rada letim :) . Všeč mi je občutek in pogled skozi okno.

     • dr Janez Sveti

      Meni je vzlet vedno impresiven. Ko začutiš, da si v zraku.
      DR janez Sveti vesoljc

     • indijanka

      Jppp..soroden občutek nečemu je :). Lepo je opazovat alpe, sonce, bele oblake.

 • dr Janez Sveti

  Odličen prispevek,ki nas natančno obvešča o proizvajalcih, blagovnih znamkah in snoveh, ki so v tej hrani. Tudi trgovine, ki to prodajajo so natančno navedene. Škoda, da je vse skupaj sprožila neznana, nekopetentna organizacija,kakor je Liberalna akademija.
  DR Janez Sveti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!