fbpx

Starši, pozor! V hrani za dojenčke so odkrili sledi kemičnih snovi, ki povzročajo rak in diabetes

Foto: iStock

V vedno več prehrambnih izdelkih za majhne otroke in dojenčke strokovnjaki iz neprofitne organizacije Clean Label Project z analizami odkrivajo sledi kemičnih snovi, kot so na primer arzen, svinec in kadmij. Skupina ameriških znanstvenikov je analizirala 530 različnih žitaric, napitkov in prigrizkov, rezultati analiz pa so jih šokirali.

Njihove zadnje ugotovitve so bile, da od analiziranih izdelkov 65 odstotkov izdelkov vsebuje arzen, 58 odstotkov vsebuje kadmij, 36 odstotkov vsebuje svinec in 10 odstotkov vsebuje sledove akrilamida.

Nadalje jih je šokiralo odkritje, da 80 odstotkov nadomestnega mleka za dojenčke vsebuje arzen. To je strup, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) povezuje z nizom zdravstvenih težav, ki se pojavljajo pri otrocih. Arzen lahko povzroča srčno-žilne bolezni, diabetes in celo raka. Velike količine arzena so odkrili tudi v izdelkih na osnovi riža. Po teh ugotovitvah je bila Evropska unija prisiljena ukrepati, zdaj je namreč dovoljena količina arzena v teh izdelkih 0,1 miligrama na kilogram riža.

Škoda na prebavilih
Najbolj skrb vzbujajoče dejstvo pa je, da se strupene snovi nahajajo v hrani za otroke in dojenčke, ki so najbolj ranljivi. Podatki o arzenu pa kažejo, da lahko ta snov v otroškem biološkem sistemu zelo vpliva na razvoj prebavil. Strokovnjaki so še ugotovili, da je bilo 60 odstotkov hrane, pridelane pod oznako ”BPA free”, proizvedene na osnovi industrijske kemične snovi, ki jo uporabljajo za izdelavo plastike.

N. Š.