fbpx

Strokovnjaki opozarjajo: Tveganje za pojav krvnih strdkov je mnogo višje pri kajenju, kontracepcijskih tabletkah in okužbi s covidom, kot pa pri cepivu zoper covid-19

Foto: Pixabay

V javnosti se polemizira uporaba cepiv in možne vzročne povezave s krvnimi strdki. Strokovnjaki vse bolj opozarjajo, da je možnost krvnih strdkov pri drugih dejavnikih mnogo višja, prav tako priporočajo cepljenje, saj so koristi cepljenja večje od tveganj. Krvni strdki mnogo pogosteje kot po cepljenju nastanejo pri kontracepcijskih tabletkah, ki se na veliko uporabljajo, še pogostejši pa so pri kadilcih. Kot še poudarjajo, pa imajo posamezniki, ki se okužijo s koronavirusom, 40 tisoč-krat večjo možnost za pojav krvnih strdkov, kot če bi se cepili.

Virolog dr. Melvin Sanicas je na Twitterju poudaril pomen konteksta informacij, ki se podajajo preko medijev v javnost. V preteklosti smo bili priča številnim izpostavljenim novicam o nevarnostih cepiva AstreZenece zaradi nastanka krvnih strdkov. A kot poudarja Sanicas, delež ugotovljenih primerov ni primerljiv z drugimi dejavniki, ki prav tako povzročajo krvne strdke.

Sanicas je delil sliko na kateri je ponazorjeno, kakšno je tveganje krvnih strdkov v primeru cepljenja, uporabe kontracepcijskih tabletk, kajenja in okužbe s koronavirusom. Denimo ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, so najmanj stokrat bolj podvržene nastanku krvnih strdkov, kot če bi bile cepljene – pri cepivu so odkrili štiri primere nastanka krvnih strdkov na milijon prebivalcev, pri kontracepcijskih tabletkah pa od 500 do 1200 primerov krvnih strdkov na milijon žensk.

Foto: Twitter

Tveganje za nastanek krvnih strdkov je še višji pri kadilcih (tveganje se še bolj poveča pri kadilkah, ki jemljejo kontracepcijske tabletke), in sicer na milijon kadilcev, so odkrili 1.763 primerov krvnih strdkov. Najvišje tveganje za nastanek krvnih strdkov pa je okuženost z virusom covid-19, in sicer kar 165 tisoč primerov na milijon prebivalcev.

Podobna dejstva je predstavil tudi slovenski profesor iz fakultete za farmacijo
“Če (cepivo) primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon, potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta,” je za Radio Slovenija v luči polemik okoli varnosti cepiv pojasnil profesor dr. Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo.

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj. (Foto: STA)

Kot lahko vidimo dandanes, je uporaba kontracepcije široko razširjena, čeprav obstaja možnost pojavljanja strdkov. Ginekologinja in raziskovalka prof. dr. Helena Meden Vrtovec je za Delo pred časom pojasnila, da vse kontracepcijske tabletke lahko povzročajo krvne strdke. “Spremeni se sestava krvi in pojavijo se določeni dejavniki, ki so udeleženi pri strjevanju. Tiste ženske, ki jemljejo tabletke, morajo pri dvigu telesne teže za najmanj pet kilogramov, glavobolu, spremembah na koži in alergičnih reakcijah takoj obiskati ginekologa. Delež zapletov pa je tako majhen, da se testi za ta obolenja ne delajo rutinsko, ampak je treba narediti zelo natančno usmerjeno anamnezo pri tistih, ki začnejo jemati tabletke.”

Direktorica Ginekološke klinike Helena Meden-Vrtovec (Foto: STA)

Evropska agencija za zdravila (EMA) je cepivo vzela pod drobnogled in se dokopala do ugotovitve, da je potrebno neobičajne krvne strdke z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca. Tudi EMA je potrdila, da koristi cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj. Odbor agencije za varnost zdravil je tako ugotovil “možno povezavo” med AstraZenecinim cepivom in zelo redkimi primeri neobičajnih krvnih strdkov v kombinaciji z nizko ravnjo trombocitov.

Sara Rančigaj