fbpx

Strokovnjaki opozarjajo: Vsak, ki prejme cepivo proti covidu, naj se izogiba pitju alkohola, ker lahko ta zmanjša imunski odziv telesa!

Foto: Pixabay

Ljudje, ki so prejeli cepivo proti covidu-19, naj se izogibajo pitju alkohola, ker lahko ta zmanjša imunski odziv telesa, opozarjajo strokovnjaki. Alkohol namreč spremeni sestavo bilijonov mikroorganizmov, ki živijo v črevesju in igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju invazije bakterij in virusov.

To vodi v poškodbe imunskih celic v krvi, znanih kot bele krvne celice, vključno z limfociti, ki pošiljajo protitelesa za napad na viruse. Specialistka urgentne medicine dr. Ronx Ikharia je izvedla poskus, kjer so odvzeli vzorce krvi pred in po pitju treh kozarcev vina prosecco in pri tem prišla do ugotovitve, ki jo je predstavila tudi v BBC-jem dokumentarcu z naslovom Resnica o tem, kako spodbuditi vaš imunski sistem, da trije kozarci vina zadostujejo za znižanje ravni limfocitnih celic v krvi za kar 50 odstotkov.

Izogibanje alkoholu je priporočljivo
Imunologinja  in profesorica Sheena Cruickshank z univerze v Manchestru je poudarila, da bi lahko zmanjšanje limfocitov zmanjšalo učinkovitost imunskega odziva telesa. Zato je profesorica Cruickshank pozvala ljudi, naj se izogibajo alkoholu v času cepljenja proti covidu-19, poroča britanski Daily Mail. Cruickshankova je dejala, da je za dober odziv na cepivo nujno, da imunski sistem deluje izvrstno, tako da če pijete prejšnjo noč ali kmalu zatem, to ne bo pomagalo k tako dobremu delovanju.

Foto: STA

Pri odraslih limfociti predstavljajo približno 20 do 40 odstotkov celotnega števila belih krvnih celic in so koncentrirani v osrednjih limfoidnih organih in tkivih, kot so vranica, tonzile in bezgavke, kjer bo verjetno prišlo do začetnega imunskega odziva. Po mnenju skupine znanstvenikov iz Wuhana na Kitajskem so limfociti v imunskem sistemu “temeljnega pomena” za imunski sistem, ker določajo imunski odziv na nalezljive mikroorganizme in druge tuje snovi, kot je virus SARS-CoV-2.

Spomnimo. Študija, ki so jo naredili avstralski raziskovalci ugotavlja, da bodo tisti, ki jim uspe razviti imunost na novi koronavirus, lahko uživali dolgotrajno zaščito pred boleznijo. To pa predstavlja tudi dobro novico za cepiva, ki bi po njihovem mnenju lahko bila učinkovita dolgoročno in bi obvarovala prebivalce tudi za več mesecev. Sodeč po izsledkih študije si posebne celice v imunskem sistemu, ki se imenujejo B-celice, zapomnijo infekcijo z virusom in sprožijo zaščitni imunski proces, ki povzroča gradnjo protiteles, če se ponovno pojavi izpostavljenost.

Nina Žoher