fbpx

Študentje častijo pol litra

(Foto: facebook.com/castimpollitra)

Po podatkih zavoda za transfuzijsko medicino v Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Da je zadoščeno potrebam našega zdravstva po krvi, pa se vsak dan potrebuje od 300 do 350 krvodajalcev. Ta teden bodo svojo kri darovali predvsem študenti.

Med 5. in 9. oktobrom po vsej Sloveniji poteka jesenski študentski krvodajalski teden. Oktober tako za študente ne pomeni zgolj začetek študijskega leta, je tudi prva priložnost za solidarnost.

Akcija Častim pol litra poteka spomladi in jeseni, med študentsko populacijo pa je postala že tradicionalna in široko prepoznavna. Mladim darovalcem krvi se bodo zahvalili z malico in simboličnim darilom. Takšne krvodajalske akcije so po mnenju organizatorjev tudi najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah.

(Foto: facebook.com/castimpollitra)

(Foto: facebook.com/castimpollitra)

Tedna študentskih krvodajalskih akcij se bodo mladi lahko udeležili v univerzitetnih mestih, posamezni študentski klubi jih bodo dodatno organizirali tudi v manjših mestih. Študentske organizacije želijo s tem študente spodbuditi k udeležbi in med njimi na tak način širiti zavest o pomenu darovanja krvi, ki lahko nekomu pomaga povrniti zdravje ali celo reši življenje.

 

Slovenci radi darujemo kri

V Sloveniji se organizirano darovanje krvi opravlja že 70 let. V vseh teh letih smo zabeležili več kot pet milijonov krvodajalcev, brezplačno in anonimno krvodajalstvo pa tudi še danes ostaja ena najbolj množičnih solidarnostnih akcij med ljudmi.

Na leto je sicer pri nas izvedenih okoli 1.200 krvodajalskih akcij, na katere se odzove približno 97 tisoč darovalcev. Kar dve tretjini med njimi predstavljajo moški, skupno pa letno zberemo okoli 45 tisoč litrov krvi.

B. K.