Študija: Nekateri covid bolniki si morda nikoli ne bodo povrnili te sposobnosti

Datum:

Približno pet odstotkov ljudi, ki so preboleli covid, razvije dolgotrajnejše težave z vohom ali okusom, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji BMJ. Možnosti za okrevanje so glede na raziskavo pri ženskah manjše kot pri moških, poroča STA. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov bolezni v Sloveniji trenutno znaša 1663, kar je 18 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev pa je trenutno 1081. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 22.882 aktivnih primerov okužb.

Izgubo čutov za voh in okus so opažali že na začetku pandemije, vendar ni bilo jasno, kako pogosto se takšni simptomi pojavljajo ali kako dolgo lahko trajajo. Da bi to ugotovili, so raziskovalci analizirali ugotovitve 18 prejšnjih študij, v katerih je sodelovalo skupno 3700 bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V raziskavi, ki je bila objavljena v znanstveni reviji BMJ so ocenili, da lahko izguba voha še dlje časa vztraja pri 5,6 odstotka bolnikov, medtem ko si 4,4 odstotka bolnikov ne more popolnoma povrniti čuta za okus.

Glede na navedbe raziskovalcev bi se morala večini bolnikov voh in okus obnoviti v treh mesecih po okužbi, vendar da se lahko pri večji skupini bolnikov razvije dolgotrajna disfunkcija, ki zahteva pravočasno prepoznavanje, prilagojeno zdravljenje in dolgotrajno spremljanje. Danny Altmann, imunolog na Imperial College London, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, je dejal, da gre za pomembno študijo. “Študije, kot je ta, nas opozarjajo na skrito breme ljudi, ki trpijo zaradi dolgotrajnih simptomov, vendar se jim morda ni zdelo vredno obrniti na osebnega zdravnika, saj so domnevali, da ne bo mogoče storiti veliko,” je po poročanju STA dodal Altmann.

Covid lahko povzroči celo vrsto dolgoročnih posledic. (Foto: Facebook/Gorazd Janez Pretnar)

Raziskava je pokazala tudi, da je pri ženskah manjša verjetnost za povrnitev vonjanja ali okušanja kot pri moških. Vzrok za to ni jasen, vendar raziskovalci domnevajo, da imajo ženske običajno bolj izostren čut za voh in okus, kar pomeni, da lažje izgubijo možnost vonjanja in okušanja. Podatki niso vključevali različice novega koronavirusa, s katero so se okužili bolniki. Prejšnje raziskave so sicer pokazale, da je pri različici omikron verjetnost izgube voha manjša, še navaja AFP. Z več kot 550 milijoni potrjenih primerov covid-19 do danes to pomeni, da lahko vsaj šest mesecev po okužbi obstaja dolgoročna pomanjkljivost vonja pri 15 milijonih ljudi in težave z okusom pri 12 milijonih. Glede na uničujoč učinek, ki ga ima lahko izguba vonja in okusa na kakovost življenja in dobro počutje, bo to imelo velik vpliv na globalno zdravje, pravi skupina mednarodnih raziskovalcev.

Izguba ali sprememba občutka za vonj ali okus lahko vodi v “hudo stisko”, pravijo, in pozivajo, naj bodo zdravstveni sistemi bolje pripravljeni za podporo ljudem, ki se pogosto počutijo “izolirane”, ko jih v kliniki zavrnejo. Vsakodnevne dejavnosti, kot sta vohanje kave in preizkušanje okusa hrane, lahko postanejo “nagnusne in čustveno mučne”, pravijo strokovnjaki. Ena od bolnic je raziskovalcem povedala, da 27 mesecev po začetni okužbi še ni obnovila občutka za vonj. Raziskovalci priznavajo več omejitev raziskave. Analizirane študije so se razlikovale po kakovosti in so temeljile na samoporočanju, čeprav pravijo, da to lahko precenjuje okrevanje, kar kaže, da je resnično breme vohalne disfunkcije še večje.

V sredo so v Sloveniji ob 797 PCR-testih in 6105 hitrih antigenskih testih potrdili 1973 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 85 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 14. Umrli so trije bolniki, okuženi s koronavirusom. Skupno je bil v sredo hospitaliziran 301 bolnik s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je 14 manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v sredo s potrjeno okužbo skupno 17 bolnikov, dva manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1663, kar je 18 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev pa je trenutno 1081, kar je 11 več kot dan prej. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 22.882 aktivnih primerov okužb.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...