Študija Oxforda: Tretji odmerek cepiva AstraZeneca še dodatno povečuje učinkovitost cepiva!

Foto: epa

Tretji odmerek cepiva proti covidu-19 AstraZenece in Univerze v Oxfordu se je dobro izkazal pri proizvodnji protiteles in še bolj povečal učinkovitost cepiva med udeleženci študije, je v sredo poročal Financial Times.

Tovrstna novica prihaja na plano v času, ko proizvajalci cepiv opozarjajo, da bo svet verjetno vsako leto potreboval cepljenje z dodatnim odmerkom cepiva ali nova cepiva, ki bodo okrepila učinek cepiv v luči nastanka novih sevov virusa, čeprav nekateri znanstveniki dvomijo o upravičenosti in potrebi po tretjem odmerku, navaja Reuters.

Iz rezultatov študije v povezavi s cepljenjem z AstraZeneco je razvidno, da je bila reakcija protiteles na dodaten odmerek cepiva “dovolj močna proti kateri koli različici koronavirusa“. Študija je tudi pokazala, da obstaja manjša nevarnosti glede večkratne uporabe adenovirusov.

Več podrobnosti še uradno ni znanih
AstraZeneca in Univerza v Oxfordu se še nista odzvali na zahtevo Reutersa za bolj podrobno razlago rezultatov študije, ki tudi še ni uradno objavljena, Financial Times sicer navaja, da še ni znano, kdaj točno Oxford in AstraZeneca načrtujeta objavo te informacije. Cepivo AstraZenece po poročanju Indexa temelji na novi tehnologiji, ki uporablja spremenjeno različico adenovirusov, ki povzročajo prehlad, kot vektorje za prenos “navodil” v človeške celice.

Zaradi takšnega načina proizvajanja cepiv nekateri znanstveniki menijo, da bi lahko odmerki izgubili na učinkovitosti, če bi bila letna cepljenja potrebna za boj proti novim različicam novega koronavirusa. Evropska unija je maja podpisala novo pogodbo za dobavo 1,8 milijarde odmerkov cepiva Pfizer-BioNTech za zagotovitev ponovnega cepljenja.

Nina Žoher