fbpx

Virus zika se “eksplozivno širi”, imajo ga že tudi Avstrijci, sklicano izredno zasedanje

Foto: Pixabay

Ameriški znanstveniki so pozvali Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) naj takoj ukrepa proti zika virusu, ki je tako nevaren, da bi lahko prišlo do svetovne pandemije.

Doktorji medicine so v ameriški zdravstveni reviji Svetovno zdravstveno organizacijo pozvali, naj prisluhne izkušnjam, povezanim z izbruhom ebole, in skliče odbor strokovnjakov za posredovanje v sili. Dejali so, da bi bilo cepivo za testiranje lahko pripravljeno v dveh letih, vendar lahko traja celo desetletje, preden bi postalo javno dostopno.

Zika virus, ki skrči možgane otrokom, je v Brazliji povzročil pravo paniko. Okuženih je namreč na tisoče ljudi, razširil pa se je v dvajset tujih držav.

WHO sklical izredno zasedanje zaradi “eksplozivnega širjenja” virusa zika
Zaskrbljena je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Njena direktorica Margaret Chan je danes opozorila, da se nevarni virus zika “eksplozivno širi”, zato so za 1. februar sklicali izredno zasedanje WHO.
“Stopnja nevarnosti je izjemno visoka,” je dejala Chanova.

Pojasnila je še, da je v preteklih izbruhih virus zika “občasno povzročal blažje bolezni, ki niso bile zaskrbljujoče”, medtem ko je sedanja “situacija dramatično drugačna”.

Virus zika so medtem diagnosticirali tudi v sosednji Avstriji. Po poročanju avstrijske radiotelevizije, ki se sklicuje na inštitut za tropsko medicino na dunajski medicinski fakulteti, naj bi se z virusom med potovanjem v Braziliji okužila avstrijska turistka.

Južna Amerika in ZDA že pripravljene?
Brazilska predsednica Dilma Roussef pa je pozvala celotno Latinsko Ameriko, naj združi moči pri boju s tem virusom. Na vrhu držav v Ekvadorju je apelirala, da je širjenje znanja o bolezni edini način, da jo premagamo. Za naslednji teden pa je že sklican sestanek vseh zdravstvenih ministrov v tej regiji.

Na zika virus se je odzvala tudi Bela hiša, kjer so sporočili, da si bo ameriška vlada bolj prizadevala za komunikacijo z Američani glede tveganj, povezanih z virusom.

Svet lahko doleti katastrofa
Dva priznana strokovnjaka, ki sta napisala članek za Ameriško medicinsko zvezo, sta spomnila na nedavno in prepozno akcijo proti virusu ebola, ki je imela za posledico na tisoče izgubljenih življenj. Opozorila sta, da lahko podobna katastrofa ponovno doleti svet, če proti zika virusu ne bo sprožena pravočasna akcija. “Pravočasen sklic kriznega odbora bi pospešil mednarodno javnost, financiranje in raziskave,” sta zapisala.

Zdravila še vedno ni
Zdravilo proti virusu zika še ne obstaja, zato so se strokovnjaki s texaške medicinske univerze podali v boj za cepivom. Raziskovalci so že obiskali Brazilijo in zbrali vzorce za raziskave, ki jih sedaj že analizirajo v strogo varovanih laboratorijih v Texasu. Dostop do njih je namreč pod skrbno kontrolo policije in FBI.

Profesor z omenjene univerze je dejal, da imajo ljudje upravičen razlog, da so zaradi virusa, ki trajno prizadane novorojenčke, prestrašeni: “Če pride do infekcije zarodka, nimamo prav nobenih možnosti, da spremenimo izid te zahrbtne bolezni, ki zna biti usodna ali pa povzroči trajno duševno prizadetost.”

Okuženih že na milijone ljudi
Zika virus so leta 1947 odkrili pri opicah v ugandskem gozdu, imenovanem Zika. Prvi primer prenosa na človeka so ugotovili leta 1954 v Nigeriji, vendar se nato na srečo ni pojavil več desetletij, zato ni pritegnil pozornosti javnosti ter znanosti. Zadnji znan izbruh je bil na mikronezijskem otoku Yap leta 2007. V zadnjih letih pa je virus izbruhnil na celotnem območju Karibov in Latinske Amerike ter po vsej verjetnosti okužil na milijone ljudi. Simptomi pri odraslih in otrocih so enaki tistim z dengue vročico, vendar blažji, in vključujejo podobne bolečine v telesu kot pri gripi in vnetju očes. Nekateri pa nimajo nikakršnih simptomov. V nekaterih primerih lahko bolezen napreduje v kolaps živčnega sistema, ki povzroči paralizo telesa.

M. P.