fbpx

Svetovni unikum: Pri Italijanu po dopustu v Španiji ugotovili, da ima opičje koze, covid in HIV hkrati!

Slika je simbolična. Foto: iStock

Iz Italije poročajo, da so zabeležili primer 36-letnega moškega, ki je bil hkrati pozitiven na testu za opičje koze, covid-19 in HIV. Ob tem je potrebno poudariti, da gre za edini prijavljeni primer sočasne okužbe z vsemi tremi boleznimi. Nesrečni Italijan jih je staknil staknil zaradi analnega seksa z moškimi brez ustrezne zaščite. 

Glede na poročilo, objavljeno v Journal of Infection, so se pri bolniku, čigar ime ni bilo razkrito, približno devet dni po vrnitvi s petdnevnega potovanja po Španiji, pojavili naslednji simptomi: vročina, glavobol, vnetje grla, utrujenost in vnetje predela dimelj. Tri dni po tem, ko so se pojavili simptomi, je bila pri moškem zaznana okužba s covidom-19.

Napoten je bil na oddelek za infekcijske bolezni
Prav tako so se mu pojavili tudi hudi kožni izpuščaji na obrazu in drugih delih telesa, čemur je nato sledila še tvorba pustul. Glede na resnost stanja se je moški odločil, da obišče urgentni oddelek bolnišnice, kjer so ga nato napotili na oddelek za infekcijske bolezni.

Po poročanju Newsweeka so pri fizičnem pregledu moškega opazili še madeže in kožne lezije na različnih delih telesa, vključno s perianalnim območjem. Opazili so zmerno povečanje jeter in vranice ter bolečo povečanje bezgavk. Rezultat testa je potrdil prisotnost okužbe z opičjimi kozami. Pozitiven je bil tudi na HIV. Poleg tega je sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 potrdilo, da je okužen s podrazličico virusa omikron BA.5.1. Po poročanju časopisa je bil moški sicer v preteklosti cepljen proti koronavirusu z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva.

Foto: Freepik

Simptomi opičjih koz in covida-19 se lahko prekrivajo
Njegov primer je bil objavljen v Journal of Infection, dne 19. avgusta. Moškega so po skoraj enem tednu odpustili iz bolnišnice. Ozdravel je od okužbe s koronavirusom in opičjimi kozami, čeprav mu je ostala majhna brazgotina. Začelo pa se je tudi zdravljenje njegove okužbe s HIV. “Ta primer razkriva, kako se simptomi opičjih koz in covida-19 lahko prekrivajo, in potrjuje, kako sta v primeru sočasne okužbe anamneza in poznavanje spolnih navad nujni za postavitev pravilne diagnoze,” so v svojem poročilu o primeru zapisali raziskovalci.

“Upoštevajte, da je bil orofaringealni bris na okužbo z opičjimi kozami še vedno pozitiven po 20 dneh, kar kaže na to, da so lahko ti posamezniki še vedno kužni nekaj dni po klinični remisiji. Zato bi morali zdravniki spodbujati ustrezne previdnostne ukrepe,” je navedeno po poročanju Independenta. Raziskovalci pa so prav tako poudarili, da gre za edini prijavljeni primer sočasne okužbe z virusom opičjih koz, covida-19 in HIV, in dodali, da še vedno ni dovolj dokazov, ki bi podpirali trditev, da lahko ta kombinacija poslabša bolnikovo stanje.

Sara Kovač