fbpx

Švicarska študija: Zapiranje šol spada med najučinkovitejše ukrepe za zajezitev virusa!

Foto: Pixabay

Tako v Sloveniji, kot tudi v marsikateri drugi državi, je mogoče slišati vrsto kritik s strani tistih, ki menijo, da je zaprtje šol v času epidemije nesmiselno in da bi bilo potrebno otroke čimprej poslati v šole. Zdravstvena stroka zagovarja prepričanje, da je to učinkovit ukrep za zajezitev širjenja virusa, temu pa pritrjujejo tudi nedavni izsledki švicarske študije.

Iz študije ene najbolj priznanih javnih švicarskih univerz ETH Zurich je razvidno, da je zaprtje šol v času epidemije učinkovito, še večji učinek pa imata zmanjšanje števila stikov in omejitve v gastronomiji. V boju proti pandemiji novega koronavirusa se je zaprtje šol izkazalo za enega najučinkovitejših ukrepov v Švici.

To je rezultat študije, ki jo je v nedeljo objavil ETH Zürich. Ko so švicarske oblasti marca 2020 ukazale zaprtje šol, se je temu primerno mobilnost zmanjšala za 21,6 odstotka. Šole so bile zaradi pandemije spomladi zaprte približno dva meseca. Zapiranje šol je zmanjšalo gibljivost in s tem povzročilo zmanjšanje števila okužb s covidom-19, je po poročanju nemškega Die Presse zatrdil raziskovalec ETH Stefan Feuerriegel.

Za namene študije so s pomočjo telekomunikacijskih podatkov ocenili 1,5 milijarde premikov. Študija sicer kaže, da sta dva dejavnika še bolj zmanjšala gibljivost kot zaprtje šol po državi. To sta: prepoved sestankov z več kot petimi ljudmi na prvem mestu (24,9 odstotka) ter ukrep zaprtja restavracij, barov in trgovin, ki niso nujne za vsakdanje življenje (22,3 odstotka).

Foto: Pixabay

Burne razprave o tem potekajo po celem svetu
O zaprtju šol kot načinu obvladovanja širjenja virusa v obliki burnih razprav razpredajo po vsem svetu. Tveganje za otroke, ki trpijo zaradi patogena covida, je razmeroma majhno, vendar ni jasno, v kolikšni meri prenašajo virus. Avtorji švicarske študije tega vprašanja niso komentirali. Pokazali pa so, da zaprtje šol pomaga znatno zmanjšati tveganje za prenos virusa. “Naša analiza kaže, da zapiranje šol predstavlja sredstvo za upočasnitev širjenja virusa, saj se s tem zmanjšanja mobilnost,” je zatrdil Feuerriegel.

Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v nedavnem pogovoru s šolniki poudarila, da je bilo oktobra pri nas velik delež okuženih med zaposlenimi v osnovnih šolah in vrtcih. Ko so se šole zaprle je delež okužb upadel, kar po besedah Beovićeve kaže na to, da so pri nas šole bolj kot drugje predstavljale generator okužb.

Nina Žoher